Chleb na zakwasie z pestkami dyni i czarnuszką

0 (0 ocen)

Tym razem upiekłam większy chleb, bo ostatnio taki mniejszy szybko zjedliśmy. Tym razem chleb mieszany: orkiszowo-żytni z dodatkiem pikantnego oleju i z pestkami dyni i czarnuszką.

Składniki:

  • 300 g zakwasu żytniego*
    300 g mąki żytniej razowej pełnoziarnistej (typ 2000)
    250 g mąki żytniej razowej (typ 720)
    150 g mąki orkiszowej jasnej (typ 630)
    2,5-3 szklanki wody mineralnej lub przegotowanej (chłodnej)
    2 łyżki pestek z dyni
    2 łyżki oleju z papryką ostrą, pomidorami i bazylią (Kujawski)
    30 g otrębów owsianych
    1 łyżka soli morskiej
    1/2 łyżeczki czarnuszki

    masło do wysmarowania formy
    bułka tarta do wysypania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Chleb na zakwasie z pestkami dyni i czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski z zakwasem dodaj wszystkie mąki, sól, otręby, wlej olej i wodę i zacznij wyrabiać (ja wyrabiam robotem stacjonarnym z hakiem). Po ok. 5 minutach wyrabiania dodaj pestki dyni, czarnuszkę i wymieszaj do połączenia składników.
  • Chleb przed wyrastaniem 2. Korytko o wym. 30x16 cm i wysokości 10 cm wysmaruj cienko masłem i posyp bułką tartą. Wyłóż ciasto i wyrównaj, najlepiej mokrą ręką, możesz też wierzch wygładzić wodą. Foremkę przykryj bawełnianą ściereczką i zostaw aż chleb wyrośnie, czyli podwoi objętość (trwało to 8 godzin). Nie warto przyspieszać tego procesu, warto poczekać nawet 8 godzin, bo wtedy chleb ma lepszą strukturę. Bywa i tak, że chleb wyrasta w ciągu 5 godzin.
  • Wyrośnięty chleb 3. Wyrośnięty chleb wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piecz 35 minut, potem zmniejsz temp. do 190 st. C i dopiekaj 25 minut. Upieczony chleb wyjmij od razu z formy i pozostaw na kratce do całkowitego ostygnięcia. Można go przykryć bawełnianą ściereczką.

Porady

* Zakwas, który używam dokarmiam dzień wcześniej, tzn. wieczorem wyciągam z lodówki, przekładam do miski, dosypuję ok. 3/4 szklanki mąki żytniej razowej (typ 2000), wlewam wodę mineralną lub przegotowaną, mieszam, powinna powstać pulpa o konsystencji gęstej śmietany. Miskę przykrywam ściereczką i zostawiam na noc. Rano zakwas jest gotowy, by piec na nim chleb. Przeważnie połowę zakwasu odkładam do słoika a resztę wykorzystuję do upieczenia chleba. Słoik z zakwasem zakręcam i wkładam do lodówki. Proces ten powtarzam za każdym razem gdy chcę upiec chleb. Zakwas wytrzymuje bez dokarmiania do 1 tygodnia w lodówce. Potem czasem może nawet spleśnieć. Dlatego warto go regularnie dokarmiać, nawet wtedy jeśli chleba nie pieczemy, bo w ten sposób przedłużamy mu żywotność i go wzmacniamy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować