Pan de horiadaki - grecki chleb na zakwasie

0 (0 ocen)

Mięciutki i wilgotny chleb pszenny na zakwasie. Użyłam zakwasu żytniego, ale można także użyć pszennego.

Składniki:


  • Zaczyn:
    1 łyżka zakwasu żytniego
    75 g mąki żytniej typ 720
    75 g wody
    Ciasto właściwe:
    300 g wody
    440 g mąki pszennej typ 650
    10 g soli
    15 g cukru
    1 łyżka oliwy

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Pan de horiadaki - grecki chleb na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wieczorem nastawić zaczyn: zakwas zmieszać z wodą, dodać mąkę i wymieszać. Odstawić na około 12 godzin.
    Po tym czasie dodać wodę i rozmieszać.

    Dodać cukier, sól i oliwę, ponownie zamieszać.

    Wsypać mąkę i zagnieść luźne ale gładkie ciasto. Odstawić na 3 godziny do wyrośnięcia. W międzyczasie złożyć ciasto 2-3 razy.

    Następnie ciasto zagnieść, przełożyć do formy (średnica 21 cm – można mniejszą, chleb będzie wyższy) wyścielonej papierem. Odstawić na 4 godziny do wyrośnięcia.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec około 40 minut.
    Wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Pszenica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grecka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować