Sałatka z indykiem w zatarze

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zatar to arabska mieszanka przypraw w skład której wchodzi sumak, prażony sezam i suszony tymianek. Można go kupić w sklepach w Polsce, a warto, bo nadaje orientalnego smaku i aromatu.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Filet z indyka - 300g
    Pieprz, sól
    Zatar - 1 łyżeczka
    Bułka tarta - 2 łyżki
    Olej do smażenia
    Miks sałat - 2 garście
    Ogórek - 1szt
    Rzodkiewka - 4szt
    Pomidory koktajlowe - 10szt
    Papryka - 1szt
    Oliwki - 10szt
    Sos:
    Olej - 1 łyżka
    Zatar - 1 łyżeczka
    Sezam do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z indykiem w zatarze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z indyka kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem.
    Bułkę tartą mieszamy z zatarem. Panierujemy kawałki mięsa i smażymy na oleju na złoty kolor. Studzimy. Kroimy w plasterki.

    Mieszamy sałatę, pokrojone warzywa, sos z oleju i zataru. Na sałatce układamy plasterki mięsa i posypujemy całość sezamem.

Porady

Sałatka sprawdzi się jako jako obiad, kolacja lub konkretne śniadanie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Zaatar-zatar Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować