Naleśniki meksykańskie z wołowiną na ostro

4.5 (167 ocen)

  • Trudny

bardzo syte naleśniki na ostro

  • Trudny

Składniki:

  • - ser żółty tarty: 10 dekagramów
    - olej do smażenia: 1 łyżka
    CIASTO NALEśNIKOWE:
    - mleko 3,2 %: 1 szklanka
    - woda gazowana: 0.5 szklanki
    - sól (do smaku): 1 szczypta
    - mąka pszenna (typ 550): 1 szklanka
    FARSZ DO NALEśNIKóW:
    - wołowa łopatka: 250 gramów
    - cebula czerwona: 0.5 sztuki
    - przecier pomidorowy: 250 gramów
    - fasola czerwona z puszki: 200 gramów
    - sól do smaku: 1 szczypta
    - papryczka chili: 0.5 sztuki
    - bulion z kostki: 125 mililitrów
    - pomidory dojrzałe duże: 0.5 sztuki
    - kukurydza konserwowa-puszka: 200 gramów
    PASTA DO MARYNOWANIA WOłOWINY:
    - papryczka chili: 0.5 sztuki
    - papryka słodka w proszku: 1.5 łyżeczki
    - kminek: 0.5 łyżeczki
    - kolendra świeża liście: 1 szczypta
    - olej z pestek winogron: 1 łyżka
    - pestki chili: 1 łyżeczka
    - pieprz kolorowy w ziarnach: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki meksykańskie z wołowiną na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpoczynamy od pasty: z papryczki usuwamy pestki i kroimy ją bardzo drobno. Do moździerza wrzucamy część pestek, kolendrę, pieprz kolorowy oraz kminek i ucieramy. Do miseczki wlewamy olej, dodajemy paprykę słodką, zioła z moździerza i dokładnie mieszamy. Do powstałej pasy dodajemy drobno pokrojone: czosnek i natkę kolendry.
  • 2. Wołowinę kroimy w kostkę, a następnie w bardzo cieniutkie plasterki. Można wcześniej ją lekko schłodzić w zamrażalce wtedy się będzie dobrze kroiła. Następnie mieszamy z przygotowaną pastą i marynujemy całą noc.
  • 3. Na oleju smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Przyprawiamy solą. Zeszkloną cebulkę przekładamy do miseczki i wrzucamy wołowinę wraz z pastą. Smażymy na dużym ogniu nieustannie mieszając. Gdy zacznie puszczać soki dodajemy usmażoną cebulę, pokrojoną papryczkę chili i zmniejszamy ogień. Dodajemy pomidora, przecier pomidorowy i zalewamy bulionem. Zmniejszamy ogień i dusimy ok. 30 minut. Następnie dodajemy fasolkę konserwową i trzymamy na ogniu kolejne 15-20 minut, aż całość zgęstnieje. Pod koniec dodajemy kukurydzę. Farsz odstawiamy na bok i zabieramy się za naleśniki.
  • 4. Z mleka, wody, soli, jajka i mąki mieszamy ciasto. Ilość mąki może się wahać – najważniejsze, aby ciasto było lekko gęste i się łatwo przelewało. Na posmarowanej olejem patelni smażymy naleśniki. Następnie na naleśniki nakładamy farsz, zwijamy w rulonik i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch kładziemy cienkie plasterki sera i zapiekamy ok. 10 minut w temperaturze 150°C do momentu roztopienia się sera.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować