Naleśniki meksykańskie z wołowiną na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozpoczynamy od pasty: z papryczki usuwamy pestki i kroimy ją bardzo drobno. Do moździerza wrzucamy część pestek, kolendrę, pieprz kolorowy oraz kminek i ucieramy. Do miseczki wlewamy olej, dodajemy paprykę słodką, zioła z moździerza i dokładnie mieszamy. Do powstałej pasy dodajemy drobno pokrojone: czosnek i natkę kolendry.
2.Wołowinę kroimy w kostkę, a następnie w bardzo cieniutkie plasterki. Można wcześniej ją lekko schłodzić w zamrażalce wtedy się będzie dobrze kroiła. Następnie mieszamy z przygotowaną pastą i marynujemy całą noc.
3.Na oleju smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Przyprawiamy solą. Zeszkloną cebulkę przekładamy do miseczki i wrzucamy wołowinę wraz z pastą. Smażymy na dużym ogniu nieustannie mieszając. Gdy zacznie puszczać soki dodajemy usmażoną cebulę, pokrojoną papryczkę chili i zmniejszamy ogień. Dodajemy pomidora, przecier pomidorowy i zalewamy bulionem. Zmniejszamy ogień i dusimy ok. 30 minut. Następnie dodajemy fasolkę konserwową i trzymamy na ogniu kolejne 15-20 minut, aż całość zgęstnieje. Pod koniec dodajemy kukurydzę. Farsz odstawiamy na bok i zabieramy się za naleśniki.
4.Z mleka, wody, soli, jajka i mąki mieszamy ciasto. Ilość mąki może się wahać – najważniejsze, aby ciasto było lekko gęste i się łatwo przelewało. Na posmarowanej olejem patelni smażymy naleśniki. Następnie na naleśniki nakładamy farsz, zwijamy w rulonik i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch kładziemy cienkie plasterki sera i zapiekamy ok. 10 minut w temperaturze 150°C do momentu roztopienia się sera.
Komentarze