Ciasto warstwowe

4.5 (193 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne placki mocno czekoladowe przełożone masą czekoladową z nutką alkoholu, to taka kwintensencja ciast warstwowych. Idealne do małej czarnej :) my tutaj nie liczymy kalorii każdy ma prawo sobie zjeść coś masiastego :)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma: 40*24

    Ciasto:
    370 g margaryny
    500 g cukru kryształu
    10 łyżek wody ciepłej
    4 łyżki kakao
    400 g mąki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    9 jajek

    Krem:
    3 kostki masła
    250 g cukru pudru
    2 jajka
    puszka gotowej masy kakaowej
    2 kieliszki wódki

    Dodatkowo:
    kieliszek wódki
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Ciasto warstwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę z cukrem, wodą oraz kakao rozpuścić i zagotować. Do wystudzonej masy dodać 9 żółtek, proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Z białek ubić pianę i wszystko delikatnie razem łyżką połączyć. Masę podzielić na 5 części. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i każdy placek piec osobno w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
  • 2. Jajka ubić na parze. Masła utrzeć na puszystą masę z cukrem , dodawać porcjami gotową masę kakaową oraz masę jajeczną a na końcu wódkę.
  • 3. Placki napończować kieliszkiem wódki i przełożyć kremem. Wierzch oraz boki posmarować masą, dowolnie udekorować. Schłodzić godzinkę w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao Masa Wódka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować