Pyszne placki mocno czekoladowe przełożone masą czekoladową z nutką alkoholu, to taka kwintensencja ciast warstwowych. Idealne do małej czarnej :) my tutaj nie liczymy kalorii każdy ma prawo sobie zjeść coś masiastego :)
1 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Forma: 40*24
Ciasto:
370 g margaryny
500 g cukru kryształu
10 łyżek wody ciepłej
4 łyżki kakao
400 g mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
9 jajek
Krem:
3 kostki masła
250 g cukru pudru
2 jajka
puszka gotowej masy kakaowej
2 kieliszki wódki
Ciasto warstwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę z cukrem, wodą oraz kakao rozpuścić i zagotować. Do wystudzonej masy dodać 9 żółtek, proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Z białek ubić pianę i wszystko delikatnie razem łyżką połączyć. Masę podzielić na 5 części. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i każdy placek piec osobno w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
2.Jajka ubić na parze. Masła utrzeć na puszystą masę z cukrem , dodawać porcjami gotową masę kakaową oraz masę jajeczną a na końcu wódkę.
3.Placki napończować kieliszkiem wódki i przełożyć kremem. Wierzch oraz boki posmarować masą, dowolnie udekorować. Schłodzić godzinkę w lodówce.
Komentarze