Pasztet drobiowy z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Rewelacyjna, soczysta, pełnowartościowa przystawka (nie tylko na Święta) Świetnie smakuje z sosem chrzanowym lub żurawinowym:)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:


  • - kurczak cały: 1.6 kilograma
    - włoszczyzna: 250 gramów
    - liść laurowy: 2 sztuki
    - ziele angielskie: 4 sztuki
    - jałowiec ziarna: 3 sztuki
    - pieprz w ziarenkach: 5 sztuk
    - gałka muszkatołowa: 1 sztuka
    - sól, pieprz biały do smaku: 1 szczypta
    - pieczarki: 10 sztuk
    - cebula: 2 sztuki
    - bułka pełnoziarnista: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Pasztet

Pasztet drobiowy z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka ugotować z dodatkiem przypraw (ja gotowałam w szybkowarze), pod koniec gotowania dodać włoszczyznę, gotować do miękkości warzyw, następnie wyjąć i ostudzić.
  • 2. W tym czasie drobno pokrojoną cebulkę i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki usmażyć na oliwie. Bułeczkę zamoczyć w wodzie.
  • 3. Ostudzonego kurczaka dokładnie obrać z mięsa, dodać odrobinę skóry ze skrzydełek (mi wyszło ok 700g mięsa). Zmielić w maszynce razem z cebulką, pieczarkami, 2 marchewkami z rosołu, odciśnietą z wody bułeczką (ja użyłam rozdrabniacza), dodać 1/5 szklanki bulionu z kurczaka, przyprawić solą, białym pieprzem.
  • 4. Gotową masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, piec w rozgrzanym piekarniki w temp 180 stopni ok 1-1,2h. Gotowy wystudzić - pasztet gotowy :)
  • 5. Składniki odżywcze (1 plaster)

    kcal: 100; białko: 14g; tłuszcze: 2,6g; węglowodany:4,8g; błonnik: 1,5g
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kurczak Pieczarki Włoszczyzna Bułka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować