Sos świetnie komponuje się z rybami oraz jajkami. Smaczny dodatek do warzyw, a także na kanapki. Orientalna kompozycja smakowa, z lekko kwaskową nutą owocową. Polecam!
Składniki:
1 opakowanie szpinaku rozdrobnionego mrożonego (450 g)
4 ząbki czosnku
2 kopiaste łyżki wiśni drylowanych z kompotu (osączone)
1 średnie kwaśne jabłko (150 g)
3 łyżki oliwy lub oleju
400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
4 łyżki majonezu
1 kopiasta łyżeczka curry
½ łyżeczki cynamonu mielonego
sól do smaku
pieprz cayenne do smaku
opcjonalnie – sok z cytryny do smaku
Sos szpinakowo - owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak rozmrozić na sitku, by dokładnie go osączyć.
W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać obrany i posiekany czosnek oraz wiśnie, wsypać curry i cynamon. Smaży 1 – 2 min, mieszając.
2.Następnie dołożyć szpinak i smażyć 10 min, co jakiś czas mieszając. Wystudzić.
3.Do duszonego szpinaku dodać starte na grubych oczkach tarki jarzynowej pozbawione gniazd nasiennych i nieobrane ze skórki jabłko. Dołożyć jogurt i majonez. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem cayenne i ewentualnie sokiem z cytryny.
Komentarze