Owocowa pizza

0 (0 ocen)

  • 40 min

Letnia wersja pizzy. Lekka, owocowa (u mnie z czereśniami, truskawkami i malinami) jest wprost przepyszna. Idealna na obiad w gorący dzień. Całość zwieńczona posiekaną czekoladą, która roztapia się na gorących owocach. Przepyszna!

  • 40 min

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
    20 g świeżych drożdży
    160 ml wody
    2 łyżki cukru
    szczypta soli
    1 łyżka oleju
    3 łyżki wiórek kokosowych

    300 g świeżych mieszanych owoców (czereśnie, truskawki, maliny)
    4 łyżki galaretki cytrynowej w proszku

    4-6 kostek mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pizza

Owocowa pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiórki kokosowe zalać 1/2 szklanki (120 ml) wrzącej wody. Odstawić na ok. 15 minut. Zmiksować blenderem. Można powyższą czynność i składniki zamienić na 1/2 szklanki ciepłego mleka. Do 40 ml wody pokruszyć drożdże, wymieszać do rozpuszczenia. Wlać do zmiksowanych wiórek kokosowych. Dodać cukier, sól, olej i mąkę. Krótko wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć na wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Formować koło o średnicy ok. 25 cm. Rozklepywać ciasto od środka i nie dochodząc do samego brzegu, tak aby brzeg pozostał wyższy. Nie czekając na wyrośnięcie wyłożyć owoce.
  • 2. Owoce (duże truskawki przekroić na połowę) wymieszać z suchą galaretką. Wyłożyć na środek ciasta, wyrównać. Piec ok 20- 25 minut w 200°C.
    Czekoladę posiekać na drobne kosteczki. Posypać na świeżo upieczoną, gorącą pizzę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować