Letnia wersja pizzy. Lekka, owocowa (u mnie z czereśniami, truskawkami i malinami) jest wprost przepyszna. Idealna na obiad w gorący dzień. Całość zwieńczona posiekaną czekoladą, która roztapia się na gorących owocach. Przepyszna!
40 min
Składniki:
250 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
160 ml wody
2 łyżki cukru
szczypta soli
1 łyżka oleju
3 łyżki wiórek kokosowych
300 g świeżych mieszanych owoców (czereśnie, truskawki, maliny)
4 łyżki galaretki cytrynowej w proszku
1.Wiórki kokosowe zalać 1/2 szklanki (120 ml) wrzącej wody. Odstawić na ok. 15 minut. Zmiksować blenderem. Można powyższą czynność i składniki zamienić na 1/2 szklanki ciepłego mleka. Do 40 ml wody pokruszyć drożdże, wymieszać do rozpuszczenia. Wlać do zmiksowanych wiórek kokosowych. Dodać cukier, sól, olej i mąkę. Krótko wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć na wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Formować koło o średnicy ok. 25 cm. Rozklepywać ciasto od środka i nie dochodząc do samego brzegu, tak aby brzeg pozostał wyższy. Nie czekając na wyrośnięcie wyłożyć owoce.
2.Owoce (duże truskawki przekroić na połowę) wymieszać z suchą galaretką. Wyłożyć na środek ciasta, wyrównać. Piec ok 20- 25 minut w 200°C.
Czekoladę posiekać na drobne kosteczki. Posypać na świeżo upieczoną, gorącą pizzę.
Komentarze