Knedle ze śliwką w kokosowo - waniliowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg zmielić dwa razy.
Dodać mąkę, jajka, cukier puder, szczyptę soli oraz roztopione masło. Wyrobić gładkie ciasto.
Z ciasta uformować wałek, podzielić na 24 równe części.
Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć na dłoni.
Śliwki umyć, wypestkować.
Na środku ciasta umieścić śliwkę i dokładnie zlepić, formując kulkę między dłońmi.
Gotować w posolonym wrzątku ok 12 minut.
Mleko kokosowe zagotować.
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wydrążyć z niej ziarenka, umieścić w rondelku razem z łupinką. Gotować na wolnym ogniu, żeby wanilia oddała swój smak, po czym usunąć łupinę.
Żółtka rozmieszać z mlekiem. Wlać na gotujące się mleko i chwilę pogotować, do lekkiego zgęstnienia sosu. Wystudzić.
Kokos wraz z cukrem podprażyć lekko na suchej patelni.
Odcedzone knedle, jeszcze gorące panierować w wiórkach.
Podawać z sosem waniliowo -kokosowym.
Komentarze