Knedle ze śliwką w kokosowo - waniliowym sosie

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Kokos i wanilia świetne połączenie, a do tego kwaskowata śliwka - to wspaniałe trio, które warto wypróbować robiąc właśnie knedle.

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • CIASTO:

    450 g twarogu
    250 g mąki
    2 jajka
    2 łyżki cukru pudru
    szczypta soli
    20 g rozpuszczonego masła


    SOS WANILIOWO - KOKOSOWY:

    400 ml mleczka kokosowego
    2 żółtka
    4 łyżki mleka
    1 laska wanilii


    PONADTO:

    24 śliwki
    60 g kokosu
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Knedle

Knedle ze śliwką w kokosowo - waniliowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg zmielić dwa razy.
    Dodać mąkę, jajka, cukier puder, szczyptę soli oraz roztopione masło. Wyrobić gładkie ciasto.
    Z ciasta uformować wałek, podzielić na 24 równe części.
    Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć na dłoni.
    Śliwki umyć, wypestkować.
    Na środku ciasta umieścić śliwkę i dokładnie zlepić, formując kulkę między dłońmi.
    Gotować w posolonym wrzątku ok 12 minut.
    Mleko kokosowe zagotować.
    Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wydrążyć z niej ziarenka, umieścić w rondelku razem z łupinką. Gotować na wolnym ogniu, żeby wanilia oddała swój smak, po czym usunąć łupinę.
    Żółtka rozmieszać z mlekiem. Wlać na gotujące się mleko i chwilę pogotować, do lekkiego zgęstnienia sosu. Wystudzić.
    Kokos wraz z cukrem podprażyć lekko na suchej patelni.
    Odcedzone knedle, jeszcze gorące panierować w wiórkach.
    Podawać z sosem waniliowo -kokosowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować