Pasztet z winogronami i winną galaretką

4.5 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Pasztet nie tylko świetnie smakuje, ale również prezentuje się wyśmienicie na talerzu. Będzie ozdobą stołu podczas rodzinnych imprez i spotkań.

  • 2 godz.

Składniki:

  • wołowina 200g,
    boczek wędzony 200g,
    wątróbki kurze 400g,
    łopatka 200g,
    winogrona czerwone 200g,
    150 g śmietany kremówki,
    2 jajka,
    sól,
    pieprz,
    100 ml białego wina,
    1,5 łyżeczki żelatyny (około 7g),
    8 łyżek wody,
    6 łyżek wina czerwonego półsłodkiego,
    masło do wysmarowania formy,
    bułka tarta 1-2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń Wina Pasztet

Pasztet z winogronami i winną galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasztet z winogronami i winną galaretką 1. Mięso płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i mielimy w maszynce do mielenia mięsa 3 razy. Do mięsa dodajemy śmietanę, jajka, białe wino, dodajemy sól i pieprz i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
  • Pasztet z winogronami i winną galaretką 2. Na blachę wlewamy trochę wodę, wkładamy foremkę z pasztetem i pieczemy przez półtorej godziny w 160 stopniach. (Jeżeli woda z blachy wyparuje to dolewamy) Po upieczeniu pasztet studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w 8 łyżkach gorącej wody, dodajemy czerwone wino i mieszamy. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy ją na pasztet. Odstawiamy do stężenia. Winogrona kroimy na pół i układamy na galaretce winnej. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina Wino Winogrona Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować