Ziemniaczana zupa krem z kukurydzą i winogronem

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Oryginalna ziemniaczana zupa krem. Jako dodatki – kukurydza oraz kwaśnawe winogrona, przełamujące słodycz ziaren kukurydzy. Całość doprawiona orientalną mieszanką przypraw i zagęszczona serkiem topionym.

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g obranych ziemniaków
    180 g pora (2 niezbyt grube po 15 cm)
    100 g odszypułkowanych winogron zielonych (u mnie z własnej uprawy o kwaskowym smaku)
    1 puszka kukurydzy konserwowej (220 g bez zalewy)
    2 łyżki posiekanego koperku
    6 szklanek bulionu warzywnego
    100 g serka topionego kremowego
    3 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżeczka curry
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ziemniaczana zupa krem z kukurydzą i winogronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaczana zupa krem z kukurydzą i winogronem 1. W garnku rozgrzać olej, dodać posiekanego pora, wsypać curry, paprykę w proszku oraz owoce kolendry. Smażyć 1 – 2 min, mieszając. Dodać kukurydzę i chwilę podgrzewać.
  • Ziemniaczana zupa krem z kukurydzą i winogronem 2. Następnie dołożyć pokrojone na małe kawałki ziemniaki i winogrona i jeszcze chwilę podgrzewać.
  • Ziemniaczana zupa krem z kukurydzą i winogronem 3. Całość zalać bulionem, po czym doprowadzić do wrzenia. Gotować 20 – 25 min.
    Zupę zblendować z dodatkiem serka topionego.
  • Ziemniaczana zupa krem z kukurydzą i winogronem 4. Wymieszać z posiekanym koperkiem i doprawić do smaku solą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować