Pieczona jagnięcina z czosnkiem

4.5 (175 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Włosi na Wielkanoc podają jagnięcinę z młodymi ziemniaczkami i smażonymi karczochami. Autorem przepisu jest Marek Bik, szef kuchni krakowskiej restauracji „Da Pietro”

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - udziec jagnięcy bez kości: 1 kilogram
    - czosnek: 10 ząbków
    - czosnek: 6 sztuk
    - rozmaryn (gałązka): 5 sztuk
    - tymianek (gałązka): 5 sztuk
    - oliwa: 4 łyżki
    - czerwone wino: 300 mililitrów
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
    - natka pietruszki: 3 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wina

Pieczona jagnięcina z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać piekarnik do 200ºC. 10 ząbków czosnku pokroić wzdłuż w drobne igiełki. Udziec ponakłuwać nożem i naszpikować czosnkowymi igiełkami. Posolić i popieprzyć. Zrumienić mięso na gorącej oliwie i smażyć 3 – 4 minuty z każdej strony. Zrumienione mięso przełożyć do brytfanki, obłożyć całymi główkami czosnku oraz gałązkami rozmarynu i tymianku. Wstawić do piekarnika na 20 minut. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 175ºC.
  • 2. Zalać jagnięcinę winem i odrobiną wody, doprawić jeszcze do smaku. Piec pod przykryciem z folii aluminiowej ok. 2,5 - 3 godziny do miękkości, podlewając sosem spod pieczeni. Posypać jagnięcinę natką pietruszki. Upieczony czosnek doskonale smakuje rozsmarowany na kromce chleba.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować