Wypasione placki po węgiersku

4.5 (155 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To pomysł na naprawdę pyszny i sycący obiad. Chrupiący ziemniaczany placek wypełniony aromatycznym gulaszem na winie i w towarzystwie pysznej surówki z marchewki z dodatkiem sezonowego czosnku niedźwiedziego.

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • placki ziemniaczane:

    1 kg ziemniaków
    1 średnia cebula
    3-4 łyżki mąki
    sól, pieprz
    2 jajka klasa "L"
    olej do smażenia

    surówka marchewkowa z czosnkiem niedźwiedzim:

    1 średnią marchewkę
    1 malutką cebulkę
    1 jabłko
    1/2 czerwonej papryki
    garść świeżego czosnku niedźwiedziego
    sól
    pieprz czarny mielony
    2 - 3 łyżki oleju / oliwy
    szczypta cukru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 łyżka majonezu

    gulasz z dodatkiem wina:

    0,5 kg łopatki lub karkówki
    20 dag pieczarek
    1 mała cebulka
    2 łyżeczki mielonej słodkiej wędzonej papryki
    1/2 łyżeczki mielonego kminku
    sól i pieprz do smaku
    1/2 szklanki wody
    2 łyżki oleju
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki sosu sojowego
    mały kieliszek wina czerwonego pół słodkiego
    3 łyżki mąki - do obtoczenia mięsa

    dodatkowo:

    gęsty jogurt grecki
    kiełki rzodkiewki
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Wypasione placki po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Surówka: Do miski dajemy: marchewkę startą na dużych oczkach, obrane i starte jabłko na dużych oczkach, posiekany świeży czosnek niedźwiedzi, paprykę pokrojoną w paseczki, cebulę pokrojoną w piórka. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru, sokiem z cytryny, olejem oraz majonezem. Dokładnie mieszamy i już surówkę gotową mamy.
  • 2. Gulasz: Mięsko myjemy i kroimy w nie za dużą kostkę i wkładamy do worka. W worku doprawiamy wszystkimi sypkimi przyprawami oprócz soli, na końcu dodajemy mąkę. Całość dokładnie mieszamy w zawiązanym worku. Na rozgrzanej patelni lub garnku z niewielką ilością oleju podsmażamy mięsko na mocno rumiano. Takie mięso przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Na patelnie wlewamy wino i oczyszczamy patelnie zeskrobując łopatką wszystko co się przyczepiło i wlewamy to do garnka z mięsem. Następnie dodajemy sos sojowy, pokrojone pieczarki, pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz czosnek. Wszystko razem dusimy do miękkości pod przykryciem jakieś 10-15 min. mieszając od czasu do czasu. Sprawdzamy smakowo i ewentualnie doprawiamy sola lub pieprzem.
  • 3. Placki ziemniaczane: Ziemniaki ścieramy na tarce o dużych lub małych oczkach. Cebulę bardzo drobno siekamy, dodajemy przyprawy, jajka oraz mąką i dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni smażymy placki na całą patelnie na rumiano z jednej i drugiej strony.
  • 4. Gotowego placka zdejmujemy na talerz, nakładamy gotowy gulasz na połowę placka i zamykamy. Na wierz placka dajemy kleks gęstego jogurtu greckiego i kładziemy surówkę a na nią trochę kiełków rzodkiewki. Całość dodatkowo delikatnie oprószyłam mielonym czarnym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek niedźwiedzi Wino Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować