Kaszanka w pucharkach z jabłek

0 (0 ocen)

  • Średni

Przystawka

  • Średni

Składniki:

  • - kaszanka gryczana: 50 dekagramów
    - winne jabłka: 11 sztuk
    - majeranek: 1 łyżka
    - masło: 3 łyżki
    - surowy boczek (tłusty): 5 dekagramów
    - cytryna: 0.5 sztuki
    - cukier puder: 1 łyżka
    - sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - pieprz (świeżo zmielony, do smaku wg. uznania): 2 szczypty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kaszanka Wina Przystawki

Kaszanka w pucharkach z jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy, ścinamy wierzchy na 3/4 wysokości, gniazda nasienne i część miąższu wydrążamy łyżeczką, zostawiając ścianki grubości 1 cm.
  • 2. Kaszankę kroimy w plastry, usuwamy osłonki. Boczek drobno kroimy i krótko smażymy. Przyprawiamy majerankiem i pieprzem. W rondlu roztapiamy masło, mieszamy z połową majeranku, cukrem i sokiem z cytryny. W sosie zanurzamy pędzelek i smarujemy wnętrza powstałych pucharków.
  • 3. Pucharki układamy na posmarowanym resztą sosu dnie brytfanki, napełniamy kaszanką i pieczemy 30 minut w temperaturze 200 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować