Winogronowe ciasto toskańskie (drożdżówka bez jajek, tłuszczu i nabiału)

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Ciasto jest rewelacyjne w smaku i bardzo proste w przygotowaniu. Dodatkowym atutem jest fakt, iż wypiek doskonale nadaję się dla alergików, gdyż nie posiada potencjalnych składników uczulających.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • (Tortownica o średnicy 16 cm)
    1 opakowanie drożdży instant (7-8g)
    2/3 szklanki (*) letniej wody
    1,5 szklanki mąki pszennej (polecam typ 550 - do ciast drożdżowych)
    1 szczypta soli (solidna)
    4 łyżki cukru (płaskie)
    Dodatkowo:
    600g ciemnych winogron (**)
    4-5 łyżek cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka Desery Wina

Winogronowe ciasto toskańskie (drożdżówka bez jajek, tłuszczu i nabiału) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0tsk1hp 1. Drożdże wymieszać z 1/4 szklanki wody (letniej, ale nie gorącej!) i odstawić na około 10 minut.
  • image-0tba56d 2. Po tym czasie w misce połączyć mąkę, cukier i sól.
    Następnie w składnikach sypkich zrobić "dołek", w który należy wlać drożdże i resztę wody.
    Całość dokładnie wyrobić - do uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji (idealnie odchodzącej od rąk) i przykryć ściereczką.
    Odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.
    (Ciasto powinno podwoić swoją objętość.)
  • image-108q5g7 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 równe części.
    Każdą z nich rozwałkować na placek o grubości 1,5-2 cm.
  • image-0y53qdl 4. Pierwszy placek ułożyć na dnie formy wysłanej papierem do pieczenia.
    Następnie umieścić 1/2 winogron, posypać 2 łyżkami cukru, przykryć kolejnym plackiem i dokładnie skleić brzegi obu kawałków ciasta.
    Na wierzchu lekko wgnieść pozostały winogron i posypać resztą cukru.
    Ciasto odstawić na kolejne 30-40 - do wyrośnięcia.
    (Można na krócej, w zależności jak szybko wyrasta.)
  • image-1u7u2mc 5. Piec (bez rozgrzewania piekarnika) przez 40-50 minut w 180 stopniach.

Porady

(*) U mnie pojemność szklanki = 200 ml. (**) Warto, aby winogron był bezpestkowy. Można uprzednio je usunąć, ponieważ inaczej pestki będą strasznie wyczuwalne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Winogrona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskotłuszczowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować