Sajgonki z pieczarkami i krewetkami

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Malutkie sajgonki wypełnione farszem z pieczarek i krewetek z dużą ilością zielonej natki pietruszki. Smaczna przystawka nie tylko dla miłośników kuchni orientalnej, można ją łatwo zrobić samemu.

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - pieczarki: 300 gramów
    - krewetki koktajlowe: 200 gramów
    - natka pietruszki (posiekana): 4 łyżki
    - czosnek: 4 ząbki
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - sól i pieprz (do smaku): 0.5 łyżeczki

    - papier ryżowy: 10 sztuk

    - olej (do smażenia): 5 łyżek

    - sos sojowy: 3 łyżki
    - olej sezamowy: 1 łyżeczka
    - ocet winny (do smaku): 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Przystawki Przekąski

Sajgonki z pieczarkami i krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sajgonki z pieczarkami i krewetkami 1. Zamrożone krewetki opłukuję gorącą wodą i zostawiam na sitku do odsączenia. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek, dodaję krewetki, drobno posiekany czosnek i smażę przez chwilę, często mieszając. Dodaję posiekaną natkę pietruszki i doprawiam do smaku sola morską i świeżo mielonym pieprzem.
  • Sjgonki z pieczarkami i krewetkami 2. Oczyszczone pieczarki ścieram na tarce o dużych oczkach. Wkładam na rozgrzaną patelnię i często mieszając smażę do czasu odparowania powstającego soku.
  • 3. Usmażone pieczarki mieszam z wcześniej przygotowanymi krewetkami i w razie potrzeby doprawiam do smaku pieprzem i solą.
  • 4. Pojedyncze płaty papieru ryżowego moczę przez moment w letniej wodzie, tylko zamaczam i od razu wyjmuję. Odkładam na drewnianą deseczkę, aby płaty naleśników ryżowych zmiękły i lekko przeschły.
  • 5. Następnie na każdym płacie papieru kładę 1 łyżkę farszu i delikatnie roluję, zawijając boki naleśnika do środka. Najlepiej jest to robić na deseczce.
  • Sjgonki z pieczarkami i krewetkami 6. Przygotowuję wszystkie sajgonki, a dopiero później je smażę.
  • Sajgonki z pieczarkami i krewetkami 7. Można je smażyć w głębokim oleju, ale ja wlewam na patelnię tylko 1 cm oleju i krótko smażę tak, aby się ładnie przyrumieniły z obu stron.
  • 8. Po usmażeniu przekładam je na papierowy ręcznik, aby je odsączyć z nadmiaru oleju.
  • 9. Przygotowuję sos do maczania sajgonek, mieszając 3 łyżki sosu sojowego z 1 łyżeczką oleju sezamowego i kilkoma kroplami octu winnego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki Owoce Papier ryżowy Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować