Włoska zupa tortellini na żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrojone żeberka włożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą, aby przykrywała mięso, wsypać 2 łyżeczki jarzynki. Gotować do miękkości, w razie potrzeby zebrać szumowiny. Wyciągnąć mięso z wody i pozostawić do lekkiego ostygnięcia. Jeszcze ciepłe oddzielić od kości i pokroić na małe kawałki.
Cebulę posiekać, marchewkę zetrzeć na grubym oczku, czosnek przecisnąć przez praskę, ziemniaki pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, marchewkę i czosnek, podsmażyć, zalać wywarem z żeberek, w razie potrzeby uzupełnić wodą. Dodać ziemniaki i pomidory z puszki, zagotować i wrzucić tortellini. Gotować do miękkości ziemniaków i makaronu. Doprawić do smaku.
Komentarze