WIENIEC DWUKOLOROWY z CZEKOLADĄ (CORONA BICOLORE con il CIOCCOLATO)

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Kolejny pomysł na wykorzystanie warzyw w wypiekach. Wieniec wykonany z ciasta brioche, który swój piękny różowy kolor zawdzięcza puree z buraczków.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • ciasto białe:
    200 g mąki
    50 g cukru
    50 g letniego mleka
    1 żółtko
    60 g miękkiego masła
    13 g świeżych drożdży
    szczypta soli

    ciasto czerwone:
    200 g mąki
    80 g puree z buraka
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki letniego mleka
    1 żółtko
    60 g miękkiego masła
    13 g świeżych drożdży
    szczypta soli

    farsz:
    50g gorzkiej czekolady
    20 g roztopionego masła
    2 łyżki cukru

    dodatkowo:
    olej (do posmarowania miski)
    1 białko +130 g cukru pudru na lukier (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Wieniec Desery

Wieniec dwukolorowy z czekoladą (corona bicolore con il cioccolato) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-06g4gqy 1. Ciasto białe.
    Wykonać rozczyn. W letnim mleku rozmieszać drożdże z łyżeczką cukrem i łyżką mąki (pozostawić na 5 minut).
    Do dużej miski przesiać mąkę dodać reszte cukru i rozczyn z drożdży. Zacząć miksować mieszadłem miksera lub drewnianą łyżką lub tradycyjnie zagniatać ręką. Dodać sól i żółtko wyrabiając przez około 5 minut. Następnie dodać masło i wyrabiać przez kolejne 5 - 10 minut do momentu uzyskania miękkiej, gładkiej konsystencji. Dobrze wyrobione ciasto powinno odrywać się od ręki, ale nie może być twarde.
    Miskę posmarować oleje, włożyć do niej ciasto, przykryć folia spożywczą lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
  • image-0dcu3si 2. Ciasto czerwone.
    Buraka ugotowąć do miękkośći, a następnie dokłądnie zmiksować.
    Wykonać rozczyn. W letnim mleku rozmieszać drożdże z łyżeczką cukrem i łyżką mąki (pozostawić na 5 minut).
    Do dużej miski przesiać mąkę i dodać rozczyn z drożdży. Zacząć miksować mieszadłem miksera lub drewnianą łyżką lub tradycyjnie zagniatać ręką. Dodać sól, puree z buraka i żółtko wyrabiając przez około 5 minut. Następnie dodać masło i wyrabiać przez kolejne 5 - 10 minut do momentu uzyskania miękkiej, gładkiej konsystencji.
    Miskę posmarować oleje, włożyć do niej ciasto, przykryć folia spożywczą lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
  • image-00j48gw 3. Wyrośnięte ciasta rozwałkować na prostokoty o grubości ok 4 mm i o tej samej wielkośći.
    Przygotować papier do pieczenia i ułożyć na nim jeden prostokąt na drugim (biały na dole, czerwony na górze). Posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem i bardzo drobno pokruszoną czekoladą. Prostokąty zwinąć w dość ścisły rulon (wzdłuż dłużeszgo boku). Zwinięty rulon przeciąć wzdłuż na pół (jedeną końcówkę zostawić nie naciętą).
  • image-0wcbr2i 4. Zrobić splot, przeciąć ten koniec który posłużył nam za pomoc przy splocie. Skleić ze sobą oba końce tak aby powstał wieniec.
    Pozostawić do wyrośnięcia na min. 30 min.
  • image-0cyypyr 5. Wyrośnięte ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 40 minut.
    Przestudzony wieniec można udekorowować lukrem zrobionym z białka ubitego z cekrem.

    Buon Appetito!

Porady

UWAGA!!! Przez pierwsze 2o minut pieczenia nie otwierać piekarnika! Ciasto można pozostawić na noc w lodówce i piec na drugi dzień. Wyrobione i podrośnięte ciasto uderzyć pięścią, a następnie przykryć miskę dokadnie folią spożywczą i wstawić do lodowki. Na drugi dzień uformować wieniec (będzie to łatwiejsze, gdyż ciasto będzie zimne) i pozostawić do wyrośnięcia przez min. 1 godzinę (ciasto musi się ogrzać i podwoić swoją objętość).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować