Świąteczny wieniec bezowy

3 (7 ocen)

To pyszne ciasto na bożonarodzeniowy stół. Beza idealnie komponuje się z delikatnym kremem. Do tego orzeźwiające owoce granatu oraz świąteczny aromat cynamonu i pomarańczy. To wszystko sprawia, że deser znika z talerza momentalnie:).

Składniki:

  • Wieniec bezowy:
    • 4 duże białka,
    • 220 gram cukru drobnego do wypieków,
    • Szczypta soli,
    • ¾ łyżki mąki ziemniaczanej
    Krem:
    • 4 żółtka,
    • 3 łyżki cukru pudru,
    • 500 gram serka mascarpone,
    • 1/5 łyżeczki cynamonu,
    Kandyzowana pomarańcza do dekoracji:
    • 2 szklanki wody,
    • 1 szklanka cukru,
    • 1 pomarańcza
    Dodatkowo:
    • 0,5 owocu granatu,
    • Wiśnie z syropu do dekoracji,
    • Gwiazdki anyżu do dekoracji,
    • 2 laski cynamonu do dekoracji,
    • Rozmaryn do dekoracji
Wystaw ocenę:

3 (7 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Wieniec Desery Gwiazdki Beza

Świąteczny wieniec bezowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ubijanie białek 1. WIENIEC: Białka wybijamy do miski. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do ubitych dodajemy porcjami cukier. Cukier dodajemy powoli, po około 1 łyżce. Gdy dodany cukier się rozpuści dopiero wsypujemy kolejną porcję. Trzeba się tutaj uzbroić w cierpliwość, gdyż całe ubijanie trwa od 15- 20 minut. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Łączymy ją delikatnie z całością.
  • przed pieczeniem 2. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy około 21 cm. Gotową, gęstą i lśniącą bezę wykładamy porcjami na zaznaczony okrąg, formując jednocześnie wieniec.
  • studzenie 3. Bezę wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Po włożeniu temperaturę redukujemy do 130°C. W tej temperaturze suszymy wieniec około 70 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, a bezę pozostawiamy do ostygnięcia w piekarniku. Najlepiej na całą noc.
  • gotowanie pomarańczy w syropie 4. KANDYZOWANA POMARAŃCZA:
    Wodę łączymy z cukrem i zagotowujemy. Do gotowego syropu wkładamy pomarańczę pokrojoną w 0,5 cm plasterki. Plasterki gotujemy w syropie na wolnym ogniu około 60 minut. Po tym czasie owoce wyjmujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę z owocami wkładamy do piekarnika. Owoce suszymy z termoobiegiem w 100°C około 50 minut. Gotowe wyjmujemy i studzimy. Tak przygotowane wykorzystamy do dekoracji wieńca.
  • łączenie składników kremu 5. KREM: Żółtka ucieramy na puch z cukrem pudrem. Ubite łączymy z serkiem oraz z cynamonem. Tak przygotowany krem wykładamy na bezę. Wierzch dekorujemy ziarenkami granatu, wiśniami, kandyzowaną pomarańczą, anyżem, cynamonem oraz rozmarynem.
    Ciasto podajemy.

Porady

Wieniec można udekorować według uznania, dodając do dekoracji np bakalie, świeżą żurawinę itp.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Cynamon Granat
18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
do -25% w sklepie basiclab.shop
do -25% w sklepie basiclab.shop
Rabat na wszystko dostępny na... więcej»
Zobacz
+
do -25% w sklepie basiclab.shop
Online

Rabat na wszystko dostępny na www.basiclab.shop. Promocje nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
do -30% na wybrany asortyment
do -30% na wybrany asortyment
Rabat do 30% na meble i dodatk... więcej»
Kod rabatowy:SZ30
Zobacz
+
do -30% na wybrany asortyment
Online

Rabat do 30% na meble i dodatki do Twojego domu. Oferta nie łączy się z innymi akcjami promocyjnymi. Promocja dostępna na sfmeble.pl. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZ30
Zobacz
Do -70% na wybraną ofertę
Do -70% na wybraną ofertę
Rabat do 70% na wybraną ofertę... więcej»
Kod rabatowy:SZZ2024
Zobacz
+
Do -70% na wybraną ofertę
Online

Rabat do 70% na wybraną ofertę bielizny i dodatków dostępną na intymna.pl. Szczegóły na stronie. 

Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 149,99 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 89,99 zł

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZZ2024
Zobacz
-20% na cały asortyment
-20% na cały asortyment
Rabat 20% na cały asortyment m... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
+
-20% na cały asortyment
Online

Rabat 20% na cały asortyment marki Awesome Cosmetics. Oferta i szczegóły dostępne na awesomecosmetics.eu

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
do -30% na wybrany asortyment
do -30% na wybrany asortyment
Rabat do -30% na wybrany asort... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO
Zobacz
+
do -30% na wybrany asortyment
Online
Stacjonarnie

Rabat do -30% na wybrany asortyment dostępny w butiku stacjonarnym i na riskmadeinwarsaw.com  Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO
Zobacz
20% rabatu na kosmetyki Clarena
20% rabatu na kosmetyki Clarena
Rabat na cały asortyment dostę... więcej»
Kod rabatowy:SZALONE20
Zobacz
+
20% rabatu na kosmetyki Clarena
Online
Stacjonarnie

Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALONE20
Zobacz
REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować