Chamei - ciasto z zieloną herbatą i z musem z marakui

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Ciasto wzorowane na wypiekach azjatyckich (głównie japońskich). Ciekawe połączenie herbaty i owocu pasji (marakui). Ciasto jest lekkie i wprost idealne na upalne lato.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - bardzo drobno zmielone migdały (inaczej mąka migdałowa): 1 szklanka
    - białka jajek: 3 sztuki
    - całe jajka: 3 sztuki
    - przesianej mąki: 0.25 szklanki
    - przesiany cukier puder: 1 szklanka
    - roztopione i przestudzone masło: 1.5 łyżki
    - matcha (matcha to sproszkowana zielona herbata): 1 łyżka
    - cukier: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta

    - miąższ owocu pasji (można dać z pestkami lub bez): 200 gramów
    - listki żelatyny: 2 sztuki
    - cukier puder: 60 gramów
    - kremówka: 150 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Chamei - ciasto z zieloną herbatą i z musem z marakui - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: 1. Nagrzewamy piekarnik do 180 C.
    2. Przygotowujemy prostokątną blachę do ciasta: natłuszczamy ją i posypujemy kaszą manną.
    3. Ubijamy pianę z białek: do czystej i suchej miski przelewamy białka i dodajemy szczyptę soli. Zaczynamy ubijać mikserem. Kiedy się płyn spieni dodajemy łyżkę zwykłego cukru. Ubijamy białka do momentu, aż piana będzie sztywna.
    4. W osobnej misce ubijamy całe jajka z cukrem pudrem. Kiedy masa będzie puszysta i zmieni kolor na bardziej kremowy dodajemy do masy matchę i migdały.
    5. Miksujemy jeszcze trochę i dodajemy mąkę. Miksujemy dopóki mąka nie połączy się z masą.
    6. Drewnianą łyżką łączymy pianę z białek z masą migdałową: mieszamy delikatnie, aby dobrze połączyć ze sobą masy, ale nie zniszczyć pęcherzy powietrza w pianie.
    7. Przelewamy ciasto do blachy i pieczemy około 20 minut. Należy sprawdzać ciasto. Gotowe odejdzie od brzegów i będzie sprężyste na środku jeśli je delikatnie naciśniemy.
    8. Gotowego ciasta nie wyjmujemy z ciepłego piekarnika. Lekko otwórz drzwi piekarnika i pozwól, żeby ciasto stygło razem z nim. Przestudzone wyjmujemy z blachy.
  • 2. MUS: 1. Ubijamy bitą śmietanę: Ubijamy kremówkę i kiedy będzie prawie gotowa dodajemy do niej (stopniowo) cukier puder.
    2. Do miski wlewamy bardzo zimną wodę i dodajemy do niej kilka kostek lodu. W takiej kąpieli moczymy przez około 5 minut listki żelatyny (lub do ich zmiękczenia). Wyjmujemy żelatynę z miski i wyciskamy nadmiar wody.
    3. W rondlu delikatnie podgrzewamy miąższ pasji i cukier puder. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy do płynu żelatynę. Gotujemy dopóki żelatyna się dobrze rozpuści. Nie możemy pozwolić, aby płyn się zagotował! Gotowe odstawiamy do ostygnięcia.
    4. Chłodny miąższ pasji mieszamy (delikatnie) z bitą śmietaną.
  • 3. WYKOŃCZENIE CIASTA: 1. Za pomocą specjalnych foremek wykrawamy z ciasta kwadraty. Mi z jednej blachy wyszło 12 kwadratów.
    2. Przygotowujemy poncz: parzymy zieloną herbatę, dodajemy do niej tyle samo soku z mango i pomarańczy, słodzimy według uznania.
    3. Każdy z kwadratów delikatnie nasączamy ponczem.
    4. Na jeden kwadrat nakładamy mus z pasji. Nakładamy na to kolejny kwadrat. Na niego ponownie nakładamy mus i rozsmarowujemy go z wierzchu i po bokach kostki. Czynność powtarzamy z pozostałymi kawałkami ciasta.
    5. Gotowe kostki wkładamy do lodówki na parę godzin przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marakuja Herbata Herbata Zielona herbata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować