Rozgrzewająca i smaczna zupa gulaszowa rozgrzeje nas w jesienno zimowe dni, gdy na dworze mroźno.Świetnie sprawdzi się na domowych przyjęciach, uroczystościach.
1 godz. 15 min
Składniki:
1/2 kg schabu
2 cebule
1 papryka czerwona
garść grzybów leśnych mrożonych lub suszonych
1 marchewka
4 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżeczka słodkiej papryki czerwonej
2 łyżki mąki pszennej
kilka liści laurowych
ziarna ziela angielskiego
olej do smażenia
3 szklanki bulionu drobiowego
pieprz i sól
Zupa gulaszowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab myjemy i kroimy w kosteczkę oprószamy solą oraz pieprzem smażymy na rumiany kolor na rozgrzanym oleju.
2.Do dużego garnka wlać 3 szklanki bulionu, usmażone mięso, ziele,liście, słodką paprykę,cebulę w pokrojoną w pióra,paprykę obraną z gniazd nasiennych i pokrojoną w paseczki,marchewkę i grzyby leśne w plasterki. Dusimy pod przykryciem aż mięso zmięknie.
3.Na końcu gdy mięso będzie miękkie dodajemy koncentrat i rozpuszczamy mąkę w 1/2 szklanki wody i zagęszczamy zupę. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Komentarze