Omlet z jabłkiem i wędzoną makrelą

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Nietypowy omlet z dodatkiem jabłka i wędzonej ryby. Prosta w przygotowaniu potrawa, aromatyczna i charakterna w smaku. Strawa doskonała zarówno na śniadanie, obiad, kolację, jak i oryginalną zakąskę.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 jajek
    3 nieduże jabłka (łącznie 300 g)
    1 nieduża wędzona makrela (230 g)
    4 ząbki czosnku
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki oliwy lub oleju
    3 łyżki mąki pszennej
    po ½ łyżeczki mielonych przypraw – słodkiej papryki, nasion kozieradki, kurkumy, cynamonu
    szczypta pieprzu cayenne
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Omlet z jabłkiem i wędzoną makrelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Omlet z jabłkiem i wędzoną makrelą 1. Jajka ubić trzepaczką z dodatkiem przypraw (słodkiej papryki, nasion kozieradki, kurkumy, cynamonu, pieprzu cayenne, szczypty soli) i oliwy/oleju.
  • Omlet z jabłkiem i wędzoną makrelą 2. W osobnym naczyniu wymieszać pozbawione gniazd nasiennych, obrane ze skórki i starte na grubych oczkach tarki jarzynowej jabłka, pozbawioną skóry oraz ości i następnie rozdrobnioną rybę, obrany i posiekany czosnek oraz natkę pietruszki. Ww. składniki połączyć z masą jajeczną, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać, po czym całość doprawić do smaku solą.
  • Omlet z jabłkiem i wędzoną makrelą 3. Z przygotowanej masy upiec na suchej, rozgrzanej patelni 4 omlety – na rumiano z obu stron. Podawać na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować