Pizza makaronowa z płatkami jaglanymi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pizza na aromatycznym, orientalnym korzenno – ziołowym spodzie z makaronu świderki z dodatkiem płatków jaglanych. Poza tym sporo smacznych składników – papryka, pomidorki koktajlowe, zielone oliwki, żółty ser oraz salami. Pizza smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetna propozycja na obiad, kolację lub imprezową zakąskę.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    400 g suchego makaronu świderki
    3 łyżki płatków jaglanych
    6 jajek
    100 g pora
    1 łyżka posiekanej świeżej szałwii
    1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
    1 łyżeczka tymianku suszonego
    1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
    1 łyżeczka mielonych nasion kozieradki
    1 łyżeczka całych ziaren gorczycy białej
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku

    Dodatki:
    1 duża żółta papryka (300 g)
    200 g czerwonych pomidorów koktajlowych (np. słodka odmiana – śliwkowe)
    100 g zielonych oliwek konserwowych nadziewanych papryką
    150 g żółtego sera (np. rycki edam) - plastry
    150 g kiełbasy salami delikatesowe – plastry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pizza makaronowa z płatkami jaglanymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pizza makaronowa z płatkami jaglanymi 1. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić i wystudzić.
    Ziarna gorczycy uprażyć w suchym rondelku, po czym utrzeć w moździerzu.
    Makaron przełożyć do miski, wbić jajka i wymieszać. Dodać posiekanego pora, wsypać zioła świeże i suszone, curry, nasiona kozieradki, gorczycę oraz sól i pieprz do smaku. Na końcu dołożyć płatki, całość dokładnie wymieszać i odstawić na 15 min.
  • Pizza makaronowa z płatkami jaglanymi 2. Przygotowaną masę przełożyć do formy (39 x 29) wyścielonej papierem do pieczenia. Spód makaronowy obłożyć pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w paski papryką, pokrojonymi na połówki pomidorkami i całymi oliwkami.
  • Pizza makaronowa z płatkami jaglanymi 3. Na wierzch wyłożyć plastry sera, a następnie salami. Pizzę piec 30 – 35 min w temp. 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować