Pasztet drobiowy bez pieczenia

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu, może gościć nie tylko na świątecznym stole.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - pierś z kurczaka (duża, podwójna): 1 sztuka
    - wątróbki drobiowe: 40 dekagramów
    - włoszczyzna bez kapusty: 1 opakowanie
    - pieczarki (duże): 5 sztuk
    - ziele angielskie: 4 sztuki
    - liść laurowy: 2 sztuki
    - masło (najlepsze klarowane): 5 łyżek
    - czosnek: 2 ząbki
    - śliwki suszone (można dodać więcej lub mniej, w zależności od upodobań): 10 dekagramów
    - sól (do smaku): 1 szczypta
    - pieprz czarny świeżo mielony (do smaku): 1 szczypta
    - gałka muszkatołowa (najlepsza świeżo starta, ale może być mielona - do smaku): 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wątróbka Pasztet

Pasztet drobiowy bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pasztet drobiowy bez pieczenia 1. Pierś z kurczaka oczyścić, włoszczyznę obrać i pokroić. Włożyć razem do garnka, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Zalać niewielką ilością wody (tylko tyle aby mięso i warzywa były przykryte). Gotować ok. 30 minut pod przykryciem. Przestudzić.
  • 2. Wątróbki oczyścić i pokroić na kawałki, pieczarki także. Na patelni rozgrzać 3 łyżki masła, włożyć wątróbki i pieczarki i dusić do miękkości pod przykryciem. Przestudzić.
  • pasztet drobiowy bez pieczenia 3. Pierś, wątróbki z pieczarkami i 1/4 ugotowanej włoszczyzny zmiksować prawie na gładko blenderem.
  • 4. Na patelni rozgrzać resztę masła, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć ok. 30 s. ciągle mieszając. Następnie dodać posiekane śliwki suszone i smażyć ok. 1 minuty, także mieszając. Dodać do masy mięsnej, przyprawić dobrze do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
  • 5. Przełożyć do formy dokładnie ugniatając i odstawić do lodówki na noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Pieczarki Pierś z kurczaka Włoszczyzna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować