Pasztet drobiowy bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka oczyścić, włoszczyznę obrać i pokroić. Włożyć razem do garnka, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Zalać niewielką ilością wody (tylko tyle aby mięso i warzywa były przykryte). Gotować ok. 30 minut pod przykryciem. Przestudzić.
2.Wątróbki oczyścić i pokroić na kawałki, pieczarki także. Na patelni rozgrzać 3 łyżki masła, włożyć wątróbki i pieczarki i dusić do miękkości pod przykryciem. Przestudzić.
3.Pierś, wątróbki z pieczarkami i 1/4 ugotowanej włoszczyzny zmiksować prawie na gładko blenderem.
4.Na patelni rozgrzać resztę masła, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć ok. 30 s. ciągle mieszając. Następnie dodać posiekane śliwki suszone i smażyć ok. 1 minuty, także mieszając. Dodać do masy mięsnej, przyprawić dobrze do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
5.Przełożyć do formy dokładnie ugniatając i odstawić do lodówki na noc.
Komentarze