Szpinakowa na zakwasie z wasabi i naleśnikiem

0 (0 ocen)

  • 20 min

zupę wymyśliłam sama i mnie jak i mojej rodzinie bardzo smakowała

  • 20 min

Składniki:

  • pół kilograma szpinaku - najlepiej świeży ale może być też mrożony w liściach
    1 litr bulionu warzywnego
    2 ząbki czosnku
    2 liście laurowe
    2 ziela angielskie
    zakwas z mąki żytniej
    1 łyżeczka wasabi - zielony,japoński chrzan (ewentualnie zwykły tarty chrzan)
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur Naleśniki

Szpinakowa na zakwasie z wasabi i naleśnikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do gorącego bulionu dodajemy zakwas, ząbki czosnku - gotujemy około 15 minut. Następnie dodajemy szpinak i gotujemy kolejne 15 minut.
  • 2. Część szpinaku wyciągamy na talerzyk a resztę miksujemy w blenderze na zupę krem. Pozostawiony szpinak z powrotem wrzucamy do garnka. Doprawiamy wasabi (ilość wg uznania) ja dodałam 1 łyżeczkę.
  • 3. Doprawiamy solą i pieprzem wg uznania. Zupę podajemy z naleśnikiem pokrojonym na makaron, albo z jajkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak Wasabi

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować