Jajka marynowane w burakach z wasabi i rzeżuchą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraka gotujemy w skórce do miękkości, a następnie obieramy i kroimy w plasterki lub na mniejsze części. Barszcz instant rozrabiamy z gorąco wodą ok. 0,5 l, następnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy 3 łyżki octu. Do wysokiego słoika wkładamy przyprawy, pokrojonego buraka, jajka ugotowane na twardo (obrane ze skorupek). Zalewamy wszystko barszczem lub gotowym koncentratem z butelki. Przechowujemy w lodowce całą noc lub 2 noce aby jeszcze ładniej zabarwić nasze jajka. Po przekrojeniu powstaje nam piękna różowa otoczka.
Sos:
Majonez blendujemy z rzeżuchą. Dodajemy do smaku pastę wasabi. W zależności od naszych upodobań co do ostrości. Ewentualnie aby uzyskać ładny zielony kolor dodajemy odrobinę zielonego barwnika spożywczego. Nakładamy łyżeczką na przekrojone jajka bądź przekładamy masę do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.
Komentarze