Jajka marynowane w burakach z wasabi i rzeżuchą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 24 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Jajka marynowane w burakach z wasabi i rzeżuchą

  • 24 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - torebka barszczu czerwonego instant (np. Winiary) lub 2 szklanki koncentratu buraczanego,
    - 500 ml wody,
    - kilka ziarenek ziela angielskiego,
    - 4/6 jajek ugotowanych na twardo,
    - kilka ziarenek pieprzu kolorowego,
    - 3-4 liście laurowe,
    - 1 burak (ugotowany),
    - 3 łyżki octu.

    Do dekoracji:
    - 2 łyżki majonezu (użyłam Winiary),
    - garść rzeżuchy,
    - pasta wasabi (do smaku),
    - ew. zielony barwnik spożywczy.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Śniadanie

Jajka marynowane w burakach z wasabi i rzeżuchą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraka gotujemy w skórce do miękkości, a następnie obieramy i kroimy w plasterki lub na mniejsze części. Barszcz instant rozrabiamy z gorąco wodą ok. 0,5 l, następnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy 3 łyżki octu. Do wysokiego słoika wkładamy przyprawy, pokrojonego buraka, jajka ugotowane na twardo (obrane ze skorupek). Zalewamy wszystko barszczem lub gotowym koncentratem z butelki. Przechowujemy w lodowce całą noc lub 2 noce aby jeszcze ładniej zabarwić nasze jajka. Po przekrojeniu powstaje nam piękna różowa otoczka.

    Sos:
    Majonez blendujemy z rzeżuchą. Dodajemy do smaku pastę wasabi. W zależności od naszych upodobań co do ostrości. Ewentualnie aby uzyskać ładny zielony kolor dodajemy odrobinę zielonego barwnika spożywczego. Nakładamy łyżeczką na przekrojone jajka bądź przekładamy masę do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Rzeżucha Wasabi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować