Cebulaczki

5 (1 ocen)

  • 35 min

Pyszne mięciutkie bułeczki cebulaki które wzbogaciłam pieczarkami,papryką oraz serem żółtym. Idealne na ciepłą kolację lub szybki obiad, do pracy i szkoły.

  • 35 min

Składniki:

  • 300 g mąki + 2 łyżki
    200 ml mleka
    3 dag drożdży
    łyżeczka soli
    3 łyżki oleju
    1 łyżeczka cukru

    Dodatkowo:
    ketchup
    100 g sera żółtego w kostce
    4 pieczarki
    3 cebule średnie
    kawałek świeżej papryki
    2 łyżki oleju
    przyprawy
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Cebulaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć do garnuszka zalać szklanką ciepłego mleka dodać cukier i łyżkę mąki, wymieszać.Zostawić w ciepłym miejscu na 5 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Mąkę przesiać do miski dodać sól, wyrośnięte drożdże,mleko,olej dokładnie wyrabiać.Zrobić kulę włożyć do miski i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość.
  • . 3. Cebulę i pieczarki obrać. Zetrzeć na szatkownicy. Przełożyć do garnka z rozgrzanym olejem i dusić, następnie dodać pokrojoną paprykę i przyprawy sól i pieprz. Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  • , 4. Ciasto urywać ręką, rozwałkować na małe koło. Posmarować z wierzchu ketchupem, nałożyć nadzienie z cebuli i posypać serem. Piec w 180 stopniach przez ok.15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować