Ziemniaczane placki z kapustą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Placki typu pancakes z dodatkiem podsmażonej białej kapusty. Pożywne danie nie tylko dla jarosza. Placki świetnie komponują się z różnego rodzaju sosami. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700 g ugotowanych, pogniecionych ziemniaków (np. pozostałe z obiadu)
    350 g poszatkowanej białej kapusty
    1 średnia biała cebula (80 g)
    4 łyżki oleju rzepakowego
    8 łyżek mąki pszennej
    3 jajka
    2 łyżeczki majeranku suszonego
    przyprawa typu Vegeta do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ziemniaczane placki z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaczane placki z kapustą 1. W garnku rozgrzać olej, dodać kapustę, obraną i posiekaną cebulę oraz szczyptę Vegety. Smażyć 15 min, często mieszając. Dodać majeranek i smażyć jeszcze 5 min, mieszając. Całość wystudzić. Ziemniaki ponownie pognieść z jajkami, dołożyć przygotowaną kapustę i dokładnie wymieszać z dodatkiem mąki. Masę doprawić do smaku Vegetą i pieprzem.
  • Ziemniaczane placki z kapustą 2. Na suchą, rozgrzaną patelnię nałożyć porcje ciasta.
  • Ziemniaczane placki z kapustą 3. Piec na rumiano z obu stron.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 25 średniej wielkości placków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować