Cebulaczki

5 (1 ocen)

  • 35 min

Pyszne mięciutkie bułeczki cebulaki które wzbogaciłam pieczarkami,papryką oraz serem żółtym. Idealne na ciepłą kolację lub szybki obiad, do pracy i szkoły.

  • 35 min

Składniki:

  • 300 g mąki + 2 łyżki
    200 ml mleka
    3 dag drożdży
    łyżeczka soli
    3 łyżki oleju
    1 łyżeczka cukru

    Dodatkowo:
    ketchup
    100 g sera żółtego w kostce
    4 pieczarki
    3 cebule średnie
    kawałek świeżej papryki
    2 łyżki oleju
    przyprawy
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Cebulaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć do garnuszka zalać szklanką ciepłego mleka dodać cukier i łyżkę mąki, wymieszać.Zostawić w ciepłym miejscu na 5 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Mąkę przesiać do miski dodać sól, wyrośnięte drożdże,mleko,olej dokładnie wyrabiać.Zrobić kulę włożyć do miski i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość.
  • . 3. Cebulę i pieczarki obrać. Zetrzeć na szatkownicy. Przełożyć do garnka z rozgrzanym olejem i dusić, następnie dodać pokrojoną paprykę i przyprawy sól i pieprz. Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  • , 4. Ciasto urywać ręką, rozwałkować na małe koło. Posmarować z wierzchu ketchupem, nałożyć nadzienie z cebuli i posypać serem. Piec w 180 stopniach przez ok.15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować