Pyszne mięciutkie bułeczki cebulaki które wzbogaciłam pieczarkami,papryką oraz serem żółtym. Idealne na ciepłą kolację lub szybki obiad, do pracy i szkoły.
35 min
Składniki:
300 g mąki + 2 łyżki
200 ml mleka
3 dag drożdży
łyżeczka soli
3 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
ketchup
100 g sera żółtego w kostce
4 pieczarki
3 cebule średnie
kawałek świeżej papryki
2 łyżki oleju
przyprawy
1.Drożdże pokruszyć do garnuszka zalać szklanką ciepłego mleka dodać cukier i łyżkę mąki, wymieszać.Zostawić w ciepłym miejscu na 5 minut do wyrośnięcia.
2.Mąkę przesiać do miski dodać sól, wyrośnięte drożdże,mleko,olej dokładnie wyrabiać.Zrobić kulę włożyć do miski i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość.
3.Cebulę i pieczarki obrać. Zetrzeć na szatkownicy. Przełożyć do garnka z rozgrzanym olejem i dusić, następnie dodać pokrojoną paprykę i przyprawy sól i pieprz. Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
4.Ciasto urywać ręką, rozwałkować na małe koło. Posmarować z wierzchu ketchupem, nałożyć nadzienie z cebuli i posypać serem. Piec w 180 stopniach przez ok.15 minut.
Komentarze