Placki ziemniaczane z gulaszem

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Placki ziemniaczane plus mięso wołowe to musi być pysznie danie obiadowe:)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • PLACKI ZIEMNIACZNE::
    - ziemniaki: 2 kilogramy
    - cebula: 2 sztuki
    - mąka pszenna: 3 łyżki
    - Jajko: 1 sztuka
    - sol. pieprz do smaku: 1 szczypta
    GULASZ:
    - udziec wołowy: 1.5 kilograma
    - vegeta: 1 łyżeczka
    - listek laurowy: 1 sztuka
    - ziele angielskie (trzy kulki): 3 sztuki
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
    - tlusz do smażenia - olej (po łyżce na jednąpartię mięsa): 3 łyżki
    ZAGęSZCZACZ:
    - mąka: 2 łyżki
    - woda: 1 szklanka
    SER DO POSYPANIA:
    - starty ser gouda: 200 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Udziec Placki

Placki ziemniaczane z gulaszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od przygotowania gulaszu. Ja robię go w szybkowarze, oszczędzam czas na przygotowaniu:)
  • 2. Mięso kroję w kostkę, rozgrzewam tłuszcz. Dzielę pokrojone mięso na 3 części - dzieki temu jest lepiej wysmażone, nie ugotowane;).
    Podsmażam partię mięsa na mocnym ogniu, gdy mocno zbrązowieje przekładam do szybkowaru. Zalewam patelnie wodą - "zbieram smaki" z dna patelni i całość wlewam do szybkowaru.
    Wycieram patelnie ,nalewam łyżkę oleju i powtarzam wszystko jeszcze 2 razy.
  • 3. Do szybkowara wsypuje łyżeczkę vegety listek i ziele angielskie, zamykam i gotuje. od momentu zagotowania - będzie nam gwizdał szybkowar, gotuje 15 minut i zostawiam w szybkowar jeszcze 5 minut, aby się wszystko w nim uspokoiło;)
  • 4. Do garnka przecedzam tylko sos który powstał nam podczas gotowania w szybkowarze. Zagotowuję go i dodaję zagęszczacz z wody i mąki. Gdy będzie dobre przekładam mięso do niego i gulasz gotowy.
  • 5. Teraz placki;
    Trzemy cebule odlewamy całość do miski, potem trzemy obrane surowe ziemniaki, dajemy na sito odcedzamy ziemniaki z płynu, dodajemy do cebuli.
    Na dnie płynu z ziemniaków osadzi nam się skrobia, dodajemy do ciasta samą skrobie płyn wylewamy, dalej dodajemy jajko, sól ,pieprz i 3 łyżki mąki - wymieszamy. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron.Po dwa placki na jedną porcję
  • 6. Placek - mięso - placek sos i posypujemy stratnym serem.
    Opcjonalnie możemy dodać surówkę do każdej porcji:)
    Życzę smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować