Niesamowita kombinacja smaków po prostu oszałamia przy podniesieniu pokrywki. Jest to wyjątkowy gulasz, ponieważ jest on pieczony, a nie duszony jak większości tego typu potraw.
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
- oliwa z oliwek: 2 łyżki
- masło: 1 łyżka
- cebula, obrana i posiekana: 1 sztuka
- świeża szałwia: 3 łyżki
- wołowina na gulasz: 800 gramów
- sól morska: 1 szczypta
- pieprz w ziarnach, świeżo zmielony: 1 łyżka
- mąka: 1 łyżka
- korzeń pietruszki, obrane i pokrojone w małe kawałki: 2 sztuki
- marchew, obrana i pokrojona w małe kawałki: 4 sztuki
- mały korzen selera, pokrojony w małe kawałki: 1 sztuka
- małe ziemniaczki, całe: 500 gramów
- puszki pomidorów, zmiksowane: 2 sztuki
- czerwone wino wytrawne: 375 mililitrów
- wywar z wołowiny: 220 mililitrów
- skorka z cytryny: 1 sztuka
- garść drobno startego rozmarynu: 1 sztuka
- ząbek czosnku: 1 sztuka
- tymianek: 1 łyżka
Gorący kociołek miłości - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzej piekarnik do 160 °C. Dodaj trochę oleju i kawałek masła do garnka. Dodaj cebulę i liście szałwii. Smaż wszystko przez 3 - 4 minuty.
2.Obtocz mięso w mące, następnie dodaj je do garnka z resztą warzyw (korzeniem pietruszki, marchwią, korzeniem selera i ziemniaczkami). Dodaj koncentrat pomidorowy, wino, pomidory z puszki, wywar z wołowiny i delikatnie wymieszaj. Wsyp świeżo zmielony pieprz czarny, szczyptę soli i tymianek (może być suszony). Doprowadź do wrzenia.
3.Teraz jeśli gotujesz w garnku, nałóż przykrywkę. Jeżeli używasz patelni, przełóż wszystko do brytfanki i zamknij ją albo nałóż folię aluminiową. Ważne jest, aby dokładnie przykryć gulasz, ponieważ ma on się dusić we własnym soku, wtedy będzie niesamowicie kruche mięso. Umieść naczynie w rozgrzanym piekarniku. Piecz, aż mięso będzie miękkie. U mnie zazwyczaj trwa to od 3 do 3,5 godzin, zależy od tego na jak duże kawałki pocięta jest wołowina oraz czy jest świeża czy też nie. Najlepiej jest sprawdzić - po 3 godzinach pieczenia wyjmij kawałek mięsa na talerzyk i zobacz czy rozpada się z łatwością, jeżeli tak - gulasz jest gotowy. Gdy danie jest już gotowe, możesz zmniejszyć temperaturę w piekarniku do około 110 °C i trzymaj je tam, aż będziesz gotowa do podania gulaszu na stół.
4.RADA: Przed podaniem zetrzyj skórkę cytryny na małych oczkach i zmieszaj ją z drobno posiekanym czosnkiem i rozmarynem. Taką gotowa mieszanką posyp każdą porcję gulaszu. Dzięki temu w całym domu poczujesz niesamowity zapach.
5.RADA: Nie zapomnij przygotować Popoversy, które są doskonałym dopełnieniem cudownego obiadu.
Po przepis zapraszam na moją stronę www.sandrabakesaparty.awsome.pl albo do mojej książki kucharskiej na polska-gotuje.
Komentarze