Prawdziwy sernik krakowski

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Uwielbiam wszystkie serniki ale ten najbardziej przypadł mi do gustu, upiekłam go na niedzielę gdy miałam gości i bardzo sobie chwalili choć są naprawdę wybredni jeśli chodzi o jedzenie. Do sernika użyjcie prawdziwego białego sera, z sera z wiaderka już nie wyjdzie taki jaki ma być naprawdę. Sernik zmieliłam w blenderze wraz z pozostałymi składniki dzięki temu było jeszcze szybciej i nie trzeba było brudzić maszynki, a masa serowa się nie napowietrzyła. Idealny na różne okazje.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma:
    24x24 cm
    Ciasto:
    350 g mąki pszennej
    200 g masła
    50 g cukru pudru
    5 żółtek
    szczypta soli

    Masa serowa:
    900 g sera białego tłustego
    200 g cukru pudru
    40 g mąki ziemniaczanej
    100 g masła
    łyżeczka pasty waniliowej
    1 łyżka ekstraktu waniliowego
    100 g rodzynek + łyżeczka mąki
    5 jajek

    Lukier:
    6 łyżek cukru pudru
    sok z połowy cytryny

    Dodatkowo:
    żółtko małe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Prawdziwy sernik krakowski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypać do miski i dodać zimne masło, cukier puder, żółtka oraz szczyptę soli. Zarobić gładkie ciasto. Podzielić na dwie części większą oraz mniejszą, większą częścią wylepić dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem. Mniejszą część ciasta odłożyć do lodówki.
  • ser 2. Do misy od blendera przełożyć biały ser i zmielić na gładką masę, dodać jajka, cukier puder, mąkę ziemniaczaną, pastę i ekstrakt waniliowy, masło. Zmiksować wszystko i przełożyć do miski.
  • masa serowa 3. Rodzynki wymieszać z łyżeczką mąki, dobrze obtoczyć w mące i wsypać do masy serowej. Wymieszać. Na surowe ciasto wyłożyć masę serową, wyrównać. Pozostałe ciasto rozwałkować i wyciąć pasy, zrobić z ciasta na serniku kratkę i posmarować roztrzepanym żółtkiem.
  • sernik 4. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika na 160 stopni i piec 60 minut, po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić go na 2 godziny. Następnie wystudzić. Moja kratka nie była tak wyraźna po upieczeniu ale tylko dlatego że cienko rozwałkowałam ciasto, wy możecie ciasto rozwałkować grubiej.
  • sernik 5. Cukier puder wymieszać z sokiem cytrynowym i polać po wierzchu wystudzony zimny sernik. Można dodatkowo posypać bakaliami.

Porady

Polecam ser zmielić w blenderze ułatwi nam pracę i czas i nie ma potrzeby mielenia w maszynce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować