SYRNIKI – ROSYJSKIE PLACUSZKI Z TWAROGU

4.49 (176 ocen)

  • 30 min

Syrniki to tradycyjna potrawa kuchni rosyjskiej, popularna także na Ukrainie i Białorusi.Kluczem do ich delikatności i puszystości, jest dodanie minimalnej ilości kaszy manny lub mąki.Można je zajadać z cukrem pudrem, dżemem, śmietaną albo owocami.

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * ser biały półtłusty – 500 g
    * kasza manna – 100 g
    * jajko – 2 szt
    * cukier – 4 łyżki
    * wanilia – 1 szt
    * rodzynki – dla chętnych
Wystaw ocenę:

4.49 (176 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Placki Ser

Syrniki – rosyjskie placuszki z twarogu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy jajka, ziarenka wanilii – mieszamy.

    Wsypujemy kaszę , cukier i dokładnie mieszamy.

    Smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju.

Porady

Uwaga! * Mąka jest bardzo klejąca – polecam nakładać łyżką * Kaszę mannę śmiało można zastąpić mąką pszenną * Są delikatne – uważajmy przy przewracaniu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Rosyjska Białoruska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować