Zawijasy z liści winogron popularne są w Grecji, na Bałkanach, w Turcji czy w Libanie. Rodzajów farszu jest tyle, ile kucharzy, którzy je przyrządzają. Spróbujcie moich - z ryżem i soczewicą.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Liście winogron - 50 sztuk
Ryż - 300 g
Soczewica zielona - 100 g
Pomidory suszone mielone - 1 łyżka
Suszona cebula - 1 łyżka
Ziele angielskie - 4 sztuki
Pieprz, sól, mielone przyprawy: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa
sumak, chili
Gołąbki w liściach winogron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do gołąbków możemy użyć liści naszych ogrodowych winogron. Powinny być duże, co najmniej jak dłoń, ładne, nieuszkodzone. Przed przygotowaniem wystarczy je zerwać, obciąć krótko łodyżkę, umyć, sparzyć chwilę w osolonym wrzątku (do zmiany koloru) i przelać zimną wodą.
Można też użyć liści marynowanych np z mojego przepisu:
https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/marynowane-liscie-winogron
Przygotujcie sobie około 50, 60 liści.
Surowy ryż, soczewicę, suszone warzywa i przyprawy mieszamy. Zawijamy gołąbki.
Na liściu wykładamy niecałą łyżkę farszu (może być nawet mniej niż na zdjęciu).
Uwaga! Gołąbków nie zawijamy bardzo mocno, bo przy gotowaniu farsz nabiera wody i mogą pękać.
2.Zawijamy od dołu z obu stron.
3.Teraz zakładamy od góry z obu stron.
4.Rolujemy jak cygaro.
5.Z podanego farszu wyszły mi 42 gołąbki - ale oczywiście ilość zależy od wielości liści. Pozostałe liście zostawcie - przydadzą się przy gotowaniu.
Liście bardzo łatwo się zawija. Nie zrażajcie się ilością pracy, idzie na prawdę szybko.
6.Dno dużego garnka wykładamy liśćmi winogron i na nie układamy gołąbki. Muszą być ułożone ściśle, aby się nie rozpadły. Całość zalewamy wodą, powyżej poziomu gołąbków. Przykrywamy talerzem. Gotujemy na małym ogniu 1 godzinę. Gołąbki podajemy z sosem jogurtowym (np z miętą) lub z sosem pomidorowym.
Komentarze