Gołąbki w liściach winogron

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Zawijasy z liści winogron popularne są w Grecji, na Bałkanach, w Turcji czy w Libanie. Rodzajów farszu jest tyle, ile kucharzy, którzy je przyrządzają. Spróbujcie moich - z ryżem i soczewicą.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Liście winogron - 50 sztuk
    Ryż - 300 g
    Soczewica zielona - 100 g
    Pomidory suszone mielone - 1 łyżka
    Suszona cebula - 1 łyżka
    Ziele angielskie - 4 sztuki
    Pieprz, sól, mielone przyprawy: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa
    sumak, chili
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki w liściach winogron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki w liściach winogron 1. Do gołąbków możemy użyć liści naszych ogrodowych winogron. Powinny być duże, co najmniej jak dłoń, ładne, nieuszkodzone. Przed przygotowaniem wystarczy je zerwać, obciąć krótko łodyżkę, umyć, sparzyć chwilę w osolonym wrzątku (do zmiany koloru) i przelać zimną wodą.

    Można też użyć liści marynowanych np z mojego przepisu:
    https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/marynowane-liscie-winogron

    Przygotujcie sobie około 50, 60 liści.

    Surowy ryż, soczewicę, suszone warzywa i przyprawy mieszamy. Zawijamy gołąbki.

    Na liściu wykładamy niecałą łyżkę farszu (może być nawet mniej niż na zdjęciu).

    Uwaga! Gołąbków nie zawijamy bardzo mocno, bo przy gotowaniu farsz nabiera wody i mogą pękać.
  • Gołąbki w liściach winogron 2. Zawijamy od dołu z obu stron.
  • Gołąbki w liściach winogron 3. Teraz zakładamy od góry z obu stron.
  • Gołąbki w liściach winogron 4. Rolujemy jak cygaro.
  • Gołąbki w liściach winogron 5. Z podanego farszu wyszły mi 42 gołąbki - ale oczywiście ilość zależy od wielości liści. Pozostałe liście zostawcie - przydadzą się przy gotowaniu.

    Liście bardzo łatwo się zawija. Nie zrażajcie się ilością pracy, idzie na prawdę szybko.
  • Gołąbki w liściach winogron 6. Dno dużego garnka wykładamy liśćmi winogron i na nie układamy gołąbki. Muszą być ułożone ściśle, aby się nie rozpadły. Całość zalewamy wodą, powyżej poziomu gołąbków. Przykrywamy talerzem. Gotujemy na małym ogniu 1 godzinę. Gołąbki podajemy z sosem jogurtowym (np z miętą) lub z sosem pomidorowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Liście winogron Winogrona

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować