Tuńczyk jest jedną z najpopularniejszych ryb na świecie. Mięso tuńczyka jest smaczne, czerwone, zwarte i praktycznie pozbawione tłuszczu. Mięso to porównuje się do młodej polędwicy wołowej. Jednak od szlachetnej wołowiny różni się znacząco kalorycznością. 100 gramów tuńczyka to nieco ponad 100 kalorii. Natomiast kawałek polędwicy o tej samej wadze to ponad 300 kalorii. Tuńczyk to bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3, witamin A, E, D, K, PP, B6, składników mineralnych takich jak: wapń, magnez, żelazo, selen, fosfor, potas. Niestety badania pokazują, że ze względu na zanieczyszczenie wód oceanicznych zdecydowana większość ryb zawiera śladowe ilości toksycznej dla człowieka rtęci i innych metali ciężkich, a najwięcej tego pierwiastka gromadzi się w mięsie ryby maślanej, tuńczyka, okonia, węgorza i miecznika. Dlatego należy uważnie wybierać ryby i kupować tylko te z pewnego źródła. Mimo to co jakiś czas warto wybrać tę rybę na posiłek, gdyż jak wyżej pisałam mięso tuńczyka bogate jest w wiele cennych substancji odżywczych. Jednak warto mieć świadomość z jakiego łowiska pochodzi ryba i kupować w sprawdzonych sklepach rybnych.
5 (1 ocen)
Porady
Dodatkowo można podać z frytkami z ziemniaków lub batata, żeby danie było bardziej pożywne, ale podczas letnich upałów wg mnie taka wersja jest wystarczająco pożywna na letni obiad.
Komentarze