Miękkie trufle z serka mascarpone, białej czekolady i wiórków kokosowych, z dodatkiem likieru kokosowego. Są słodkie i rozpływają się w ustach. Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania.
50 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
150g serka mascarpone
200g białej czekolady
50g drobnych wiórków kokosowych (jeśli robiliście domowy likier kokosowy to użyjcie nasączonych alkoholem wiórków pozostałych z produkcji likieru)
1 łyżka likieru kokosowego
Trufle kokosowe z mascarpone i białej czekolady z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Serek mascarpone przełożyć do miski i wymieszać łyżką. Chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę dodać do serka i wymieszać łyżką. Kolejno wmieszać wiórki kokosowe i likier. Masę wstawić do lodówki, aby lekko stwardniała i dało się formować trufle. Ze schłodzonej masy formować małe kulki o średnicy ok. 3cm i wkładać je pojedynczo do miseczki z wiórkami kokosowymi i rodzynkami. Potrząsając miską, obtoczyć kulkę w wiórkach. Trufle przechowywać w lodówce.
Komentarze