Lekkie torty

Lekki tort stanowi znakomite zwieńczenie każdego rodzinnego przyjęcia. Można go serwować gościom zarówno zimą, jak i latem, zaś wyjątkowa delikatność ciasta sprawi, że zechcą po nie sięgnąć nawet osoby na diecie.

Liczba przepisów: 469

4.5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Torcik orzechowy z jabłkami i bezą orzechową

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Torcik podwójnie truskawkowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Torcik podwójnie truskawkowy

benka Polecam

4.5 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie
tort

Lekki krem do tortu

Lekkie torty bywają przeważnie ozdobą ważnych uroczystości rodzinnych, towarzyskich czy pracowniczych. Idealnie sprawdzają się zwłaszcza w miesiącach letnich, kiedy wysoka temperatura skłania zaproszonych gości do poszukiwania szybkiego orzeźwienia. Lekki tort można jednak także serwować oczywiście zimą, np. podczas imprez dla dzieci - jego łagodna formuła z pewnością przypadnie najmłodszym do przekonania. 

Lekki krem do tortu to marzenie każdego organizatora przyjęcia. Tortową masę powinna cechować puszystość i delikatność, ale również niezapomniany smak. Warto więc poświęcić kilka chwil na zastanowienie się, jakie składniki najlepiej pasują do wymarzonego przez nas ciasta. 

Krem do tortu powinien być przede wszystkim dobrze dopasowany do całości. Za najlżejsze jego odmiany uchodzi krem budyniowy (dla ułatwienia dopuszcza się wykorzystanie budyniu z torebki), maślany lub owocowy. Zwłaszcza ten ostatni kojarzy się powszechnie z lekkością - najlepiej przygotowywać go na bazie malin albo jagód oraz bitej śmietany. 

Lekki tort: przepisy

Lekkie torty są w naszym kraju coraz popularniejsze. Jeszcze do niedawna prym wiodły ciasta z dość ciężkim, zbitym nadzieniem, pieczone przeważnie z dużą ilością masy makowej. Obecnie zaczynamy doceniać walory deserów aksamitnych i delikatnych, nic zatem dziwnego, że krajowe cukiernie oferują swoim klientom coraz większy wybór ciast tego typu. 

Swój idealny deser możemy jednak także przygotować sami - i to niezależnie od tego, czy w grę będzie wchodził lekki tort urodzinowy, czy też elegancki tort na imieniny. Przy tym ostatnim napracujemy się wprawdzie na pewno trochę dłużej, ale mając sprawdzony przepis i wszelkie niezbędne składniki, powinniśmy sobie poradzić.

Na początek możemy zresztą wybrać coś w miarę nieskomplikowanego, jak lekki tort czekoladowy albo lekki tort śmietanowy. W obu wypadkach liczba dodatków powinna się okazać niewielka, więc śmiało powinniśmy szkolić na tych wypiekach swoje cukiernicze kompetencje. 

Osoby bardziej zaawansowane mogą już sobie pozwolić na śmielsze eksperymenty, takie jak lekki śmietankowy tort z truskawkami albo nawet tort biszkoptowo-kokosowy z cytrynową pianką. Kuszący będzie dla wielu także lekki tort orzechowy, choć akurat w jego przypadku należy bardzo uważać, aby rzeczywiście zachować delikatną konsystencję. 

Urodzinowe przyjęcie naszego dziecka uświetni z pewnością lekki tort z malinami i serkiem mascarpone. Jeżeli natomiast nie mamy akurat czasu albo siły na żmudne kuchenne przygotowania, z pomocą przyjdzie nam cytrynowy sernik na zimno - ciasto proste, szybkie i zawsze smaczne. 

Lekki tort dobrze jest przygotować także wówczas, gdy wiemy, że na naszej imprezie pojawią się osoby przestrzegające diety. Dla zasady zaczną się pewnie bronić przed spróbowaniem ciasta, ale argument o jego lekkości czy owocowych składnikach powinien zadziałać. Jeśli zaś zdecydujemy się na tort bardziej "treściwy" i kaloryczny, ryzykujemy tym, że spory kawałek zostanie nam jeszcze po przyjęciu. 

Co podać do tortu? 

Lekki tort może stanowić główną atrakcję wieczoru, trudno sobie jednak wyobrazić, by nie towarzyszyły mu napoje. Oprócz tych najbardziej oczywistych - jak kawa, herbata czy soki dla dzieci - warto postawić na stole również coś mocniejszego. 

Alkohol do deseru powinno się dobierać niezwykle starannie, gdyż w innym razie grozi nam zepsucie smaku samego ciasta. Może też być zresztą odwrotnie: dobrze dopasowany trunek potrafi zatuszować mdłą masę tortową, nadając jej charakteru. 

Ogólna zasada zakłada, że do deserów powinno się serwować alkohole słodkie. Białe wino skomponuje się z lekkim ciastem na bazie bitej śmietany, a czerwone - z biszkoptem o nucie korzennej. Do tortu można także podać likier, whisky albo nawet wódkę - najlepiej oczywiście także słodką.