Tort Kavkaskaya

4.48 (167 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

znany od setek lat kaukaski tort miodowo-orzechowy, tajemnica jego smaku to połączenie miodu, orzechów włoskich i dobrej jakości masła, wymagający w przygotowaniu, kompensuje trud wyśmienitym smakiem

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:


  • - mąka: 340 gramów
    - cukier puder: 340 gramów
    - miód: 260 gramów
    - mielone orzechy włoskie: 70 gramów
    - proszek do pieczenia: 1 dekagram
    - jajka: 3 sztuki

    - mielone orzechy włoskie: 16 dekagramów
    - gorące mleko: 1 szklanka
    - cukier: 1 szklanka
    - jajka: 2 sztuki
    - mąka: 1 łyżka
    - masło: 30 dekagramów
    - olejek waniliowy: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.48 (167 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort kavkaskaya - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tort kavkaskaya - ciasto 1. Ciasto (maka, cukier, miód, jajka, orzechy, proszek do pieczenia) zagnieść razem na gładką masę i pozostawić na 2-3 dni w ciepłym miejscu.
  • Tort Kavkaskaya - upieczone placki 2. Rozwałkować na cienkie ciasto i upiec ok. 5-6 placków w temp. 220 st. Blachę dobrze przesypać mąką, nawet jeśli dawany jest papier do pieczenia. Zdejmować jeszcze ciepłe, inaczej się połamią.
    Mnie wyszło troszkę mniej, rozwałkowałam grubiej.
  • Tort Kavkaskaya - przekładanie kremem 3. Orzechy zaparzyć w 1/2 szklanki wrzącego mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Dodawać powoli wanilie, roztrzepane jajka, mąkę oraz orzechy. Mieszać aż do zgęstnienia. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać powoli zimny ugotowany krem. Placki przekładać kremem (najpierw oczyścić je z mąki) i przycisnąć, aby zmiękły. Zostawić na noc by zmiękły. Można pola polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gruzińska

Podobne przepisy

4.47 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort drip

To może cię zainteresować