znany od setek lat kaukaski tort miodowo-orzechowy, tajemnica jego smaku to połączenie miodu, orzechów włoskich i dobrej jakości masła, wymagający w przygotowaniu, kompensuje trud wyśmienitym smakiem
Tort kavkaskaya - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto (maka, cukier, miód, jajka, orzechy, proszek do pieczenia) zagnieść razem na gładką masę i pozostawić na 2-3 dni w ciepłym miejscu.
2.Rozwałkować na cienkie ciasto i upiec ok. 5-6 placków w temp. 220 st. Blachę dobrze przesypać mąką, nawet jeśli dawany jest papier do pieczenia. Zdejmować jeszcze ciepłe, inaczej się połamią.
Mnie wyszło troszkę mniej, rozwałkowałam grubiej.
3.Orzechy zaparzyć w 1/2 szklanki wrzącego mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Dodawać powoli wanilie, roztrzepane jajka, mąkę oraz orzechy. Mieszać aż do zgęstnienia. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać powoli zimny ugotowany krem. Placki przekładać kremem (najpierw oczyścić je z mąki) i przycisnąć, aby zmiękły. Zostawić na noc by zmiękły. Można pola polewą.
Komentarze