Torty dla dzieci

Torty dla dzieci to deser, bez którego trudno wyobrazić sobie jakiekolwiek przyjęcie urodzinowe dla malucha. Nie od dzisiaj wiadomo, że najmłodsi uwielbiają słodkie smaki, a zabawa w gronie przyjaciół jest najlepszą ku ich spożywaniu okazją. Wbrew pozorom, torty dla dzieci urodzinowe wcale nie muszą być skomplikowane w przygotowaniu. Wystarczy wykorzystać biszkopt albo gotowe ciastka, smaczny krem, świeże owoce i radosną dekorację, aby uzyskać zaskakujący i smaczny przede wszystkim efekt. Przy odrobinie zdolności manualnych można się również pokusić o nietypowe kształty i formy.

Liczba przepisów: 523

4.48 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort lalka Barbie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tort porzeczkowo - czekoladowy w stylu Peppa

4.98 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

ciasto "Cudaczek"

4.98 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

ciasto "Cudaczek"

capri Bardzo lekkie, wilgotne i nie zapychające ciacho. Stworzone z myślą o dzieciach. 1 godz. 20 min

4.48 (155 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort truskawkowy z galaretką

Torty dla dzieci: smaki

Torty dziecięce jako podstawę najczęściej wykorzystują zwykły biszkopt. Przy braku czasu można zastąpić go długimi biszkoptami lub gotowymi ciastkami. Jeśli chcemy pobawić się z ciastem, pieczmy je warstwowo do każdego blatu dodając barwnik spożywczy o innym zabarwieniu. Po złożeniu i przełożeniu kremem uzyskamy tęczowy tort.

Na smak całości najbardziej wpływa krem. W tym zakresie właściwie nie ma ograniczeń i śmiało można manewrować pomiędzy klasyką, czyli kremem czekoladowym, śmietankowym lub truskawkowym, aż po ciekawsze nuty. W upalne dni sprawdzi się na przykład masa na bazie twarożku. Z jej wykorzystaniem łatwo przygotujemy torcik z owocami lata. Zamiast zwykłego twarogu skorzystać można też z serków homogenizowanych. Jeśli część zmieszamy z kakao, uzyskamy warstwę o innej kolorystyce. Alternatywą dla kremu twarożkowego jest zwykła bita śmietana. Można do niej dodawać akcenty smakowe, na przykład owoce, kakao lub gotowe masy do ubijania, aby dowolnie modyfikować wygląd i smak poszczególnych warstw. Zamiast bitej śmietany można użyć kremu mascarpone.

Jak modyfikować smak kremów bazowych? Wystarczy stopić w kąpieli wodnej tabliczkę czekolady i dodać ją do masy lub dosypać prawdziwe kakao z odrobiną cukru. Taki dodatek można połączyć z bitą śmietaną lub kremem maślanym. Zamiast czekolady wykorzystać można drobno zmielone orzechy, wiórki kokosowe, wanilię. Dziecięce torty, szczególnie te pieczone latem, warto komponować z owocami. Znakomicie sprawdzą się w tej roli jagody, maliny i porzeczki, jak również owoce egzotyczne: pomarańcze, kiwi, banany oraz winogrona.

Czym nasączyć tort dla dzieci?

Ze zrozumiałych względów urodzinowe torty dla dzieci nie powinny być nasączane ani alkoholem, ani kawą. W doborze odpowiedniego ponczu najważniejsze jest zadbanie o to, aby dobrze komponował się z dominującym smakiem kremu. Jeśli ta sztuka się nie powiedzie, całość może być niesmaczna. Właściwie dopasowany poncz podkreśli smak deseru.

Najpopularniejszym ponczem przeznaczonym do tortów dla dzieci jest ten z herbaty lub wody wymieszane z sokiem z cytryny. Woda cytrynowa sprawdzi się zwłaszcza przy dominującym smaku czekoladowym, śmietankowym i owocowym. Jest to bezpieczny wybór, kiedy nie jesteśmy pewni, czy smaki nie będą się gryzły.

Ogólna zasada głosi, że do tortów owocowych na jasnym biszkopcie używa się ponczów owocowych, czyli herbaty lub wody z sokami. W przypadku tortu czekoladowego dla dorosłych używa się z reguły ponczów alkoholowych. W przypadku ciast, które będą jadły dzieci, także można skorzystać z ponczu herbacianego, owocowego lub przygotowanego na bazie mleka.

Torty dla dzieci: jak ozdobić?

Torty dla dzieci dekorować możemy według własnego uznania i wcale nie jest to trudna sztuka. Warto natomiast zwrócić uwagę na wiek oraz upodobania dziecka. Wybierając motyw przewodni, który trafi na torty dla dzieci, dla dziewczynek i chłopców dobierać można ulubione kolory lub figurki bohaterów bajek ulepione z masy cukrowej. Torty dla sześciolatków mogą być bardziej dorosłe lub odwoływać się do zainteresowania małego ucznia. Przykładem może być tort wóz strażacki lub, robiący furorę jeszcze kilka lat temu, tort Barbie czekoladowo-malinowy.

Bardzo modne są torty zdobione masą cukrową i marcepanową. Można wykorzystać także lukrową polewę posypaną bakaliami, drażami lub piankami. Wypiekom można nadawać także rozmaite kształty: gotowy tort wcale nie musi być okrągły lub prostokątny.

Podobne artykuły