Tortilla z falafelem / wrap z falafelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Do falafeli nie używamy cieciorki konserwowej ani gotowanej!
Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Maszynka do mielenia w tym przypadku sprawdza się dużo lepiej niż blender. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy i sodę. Odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
Po tym czasie formujemy nieduże kulki, lekko dociskając, aby dobrze się trzymały. Smażymy na oleju do zarumienienia z obu stron - ok 3 minuty z każdej strony.
Falafele smażymy przed samym podaniem tortilli. Z tej porcji wyszło mi 16 kulek - po 4 na placek.
2.Kapustę szatkujemy, solimy, odstawiamy na 10 minut. Odciskamy. Dodajemy startą na tarce marchew, ocet, majonez, cukier, srirachę. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Pomidory kroimy w plasterki.
3.Tortille smarujemy keczupem (lub sosem pomidorowym), układamy na nich surówkę z kapusty, pomidory, falafele. Zawijamy placki. Można to zrobić w łatwy sposób, po prostu składając na pół, lub skorzystać z instrukcji składania, która zazwyczaj jest na opakowaniu.
Tortille możemy podać od razu, zapiec na grillu, patelni grillowej lub w piekarniku.
zoom
Komentarze