Placek z jajkiem i szpinakiem (indyjskie placki)

5 (1 ocen)

Szpinak to samo zdrowie, a do tego jest pyszny, bo dobrze doprawiony, najlepiej świeży, szpinak to fantastyczna rzecz. Z jajkiem tworzy smaczny duet kulinarny.

Składniki:

  • 250g świeżego szpinaku
    1 łyżeczka oliwy
    1 łyżeczka kminu rzymskiego
    1 łyżeczka gorczycy
    Sól, pieprz
    1 cebula
    1 łyżka masła

    4 jajka
    Masło
    Kurkuma, Sól

    180g jogurtu naturalnego
    Sól, kurkuma
    Garść liści mięty

    4 gotowe tortille
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Placek z jajkiem i szpinakiem (indyjskie placki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać kmin i gorczycę. Lekko uprażyć zioła. Cebulą posiekać i dodać do ziół. Podsmażyć. Dodać łyżkę masła i smażyć na złoty kolor. Dołożyć szpinak, chwilę smażyć, świeże liście znacznie stracą na objętości. Ważne, by nie doprowadzić do stanu papki. Przełożyć do miski.
  • 2. Jajka roztrzepać w misce, dodać kurkumę i sól, wymieszać. Masło roztopić na patelni, wlać jajka, mieszać. Usmażyć jajecznicę, dodając kawałki masła i mieszając, by była kremowa. Szpinak posiekać i dodać do jajecznicy. Wymieszać.
  • 3. Miętę posiekać, dodać do jogurtu, doprawić solą i kurkumą, wymieszać.
  • Placek z jajkiem i szpinakiem 4. Placki tortilli pogrzać zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na ciepły placek wyłożyć porcję jajecznicy ze szpinakiem, polać sosem miętowym, zgiąć na pół i podać.

Porady

Zamiast tortilli można wykorzystać placki naan lub pitę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla Szpinak Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska Dieta hinduska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować