Domowa tortilla jest ulubioną potrawą mojego męża. Często przyrządzam ją na kolację, gdyż jest lekka i smaczna.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- woda-letnia: 0.5 szklanki
- olej: 2 łyżki
- mąka kukurydziana: 0.5 szklanki
- mąka pszenna (Około 2 szklanek mąki, ponieważ każda mąka jest inna. Ciasto ma być gęste i miękkie, takie jak na pierogi.): 2 szklanki
Domowa tortilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wlać wodę i olej, wymieszać. Następnie dodać mąkę kukurydzianą i pszenną (nie napisałam ilości, bo każda mąka jest inna). Ciasto ma być gęste i miękkie. Ciasto podzielić na 8 części i wałkować cienkie jak pajęczyna placki (wielkość dużego płaskiego talerza). Patelnie najlepiej teflonową rozgrzać i kłaść placek na kilkanaście sekund z jednej strony i z drugiej Jak tylko pojawią się "bąbelki lekko przyrumienione, to placek natychmiast obrócić, lekko przypiec i zdjąć. Usmażone placki przykryć ściereczką, by nie wyschły.
2.Takie placki można wszystkim nadziać i polać sosem czosnkowo- jogurtowym. W mojej tortilli jest smażony kurczak z curry, cebula, kukurydza, pomidor, świeży ogórek, papryka, ogórek kiszony i mandarynka.
Komentarze