Tort kokosowy z minimalistyczną dekoracją

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Środek kryje w sobie warstwy rafaello, jasny biszkopt maślany, żelkę mango-marakuja i bezę, która nie mięknie

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na tort o średnicy 16cm i wysokości 12cm:

    Biszkopt:
    4 białka w temp. pokojowej
    4 żółtka w temp. pokojowej
    130g cukru
    1 łyżeczka pasty waniliowej
    30g rozpuszczonego i przestudzonego masła
    100g mąki tortowej typ 450

    Blat bezowy:

    2 białka w temp. pokojowej
    100g drobnego cukru
    1 łyżeczka octu winnego
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    Zabezpieczenie:
    3/4 tabliczki białej czekolady

    Krem kokosowy: (3 przełożenia)
    300ml mleka kokosowego
    60g wiórków kokosowych
    150g białej czekolady

    150ml śmietanki 36% schłodzonej
    1-2 łyżki cukru pudru
    250-300g mascarpone

    Nasączenie:
    likier kokosowy

    Żelka mango-marakuja:
    1 świeże mango
    Miąższ z 4 marakui
    2 łyżeczki żelatyny+zimna woda do zalania i napęcznienia
    Sok z 1/2 cytryny
    1 łyżka cukru

    Tynk:
    200g masła w temp. pokojowej
    200g mleka skondensowanego słodzonego w temp. pokojowej
    barwniki spożywcze

    Dekoracja:
    Kilka kostek gorzkiej czekolady
    kwiaty
    jadalne złoto
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort kokosowy z minimalistyczną dekoracją - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Beza: Białka w temperaturze pokojowej ubić na sztywno. Gdy zaczną powstawać tzw. chmurki zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce, po każdym dodaniu ubijać 2 min. Kiedy cały cukier zostanie dodany do białek i będzie rozpuszczony można przełożyć bezę w worek cukierniczy z okrągłą i płaską tylką. wyciskać blat bezowy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc koło o średnicy 2cm mniejszej niż tort. Blat suszyć w 90 stopniach termoobieg około 3 godzin. Po upieczeniu uchylić piekarnik, wystudzić i posmarować dokładnie rozpuszczona czekoladą każdej strony.
  • 2. Biszkopt: Jajka z cukrem ubijać tak długo, aż potroją objętość. Mąkę przesiać w dwóch turach mieszając za każdym razem delikatnie, ale dokładnie za pomocą szpatułki. Wlać masło i wymieszać całość do połączenia. Masę przelać do rantu wyłożonego na spodzie papierem do pieczenia. Biszkopt piec 35-40 minut w 165 stopniach góra-dół na dolnym poziomie piekarnika do tzw. suchego patyka. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Przekroić na 3 blaty.
  • 3. Żelka: Żelatynę zalać zimną wodą do przykrycia i zostawić do napęcznienia. Owoce zagotować z cukrem i sokiem z cytryny, zblendować. Przetrzeć przez sitko. Ponownie przelać je do garnka, zagotować, wyłączyć palnik, dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Żelkę przelać do rantu mniejszego od tortu o 2cm wyłożonego na spodzie foliami: spożywczą i aluminiową. Żelkę wystudzić, następnie włożyć na noc do lodówki.
  • 4. Krem rafaello: mleko kokosowe przelać do garnka, dodać wiórki kokosowe i gotować około 30 min. aż masa wyraźnie zgęstnieje. Do masy dodać czekoladę i rozpuścić ją. Wystudzić do temp. Pokojowej, następnie włożyć na noc do lodówki. W dniu składania tortu ubić śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Po ubiciu wmieszać ręcznie masę kokosową w krem.
  • 5. Na talerz położyć pierwszy blat biszkoptu, nasączyć go. Wyłożyć cześć kremu, położyć blat bezowy i przykryć kremem. Dodać kolejny biszkopt, nasączyć, położyć krem, żelkę i ponownie krem. Dołożyć biszkopt, nasączyć i wyłożyć resztę kremu. Przykryć ostatnim blatem biszkoptu i delikatnie go nasączyć. Schłodzić przez noc w lodówce.
  • 6. Następnego dnia przygotować tynk: masło ubić na jasny puch. Stopniowo wlewać mleko skondensowane i ubijać do połączenia. Zabarwić barwnikiem spożywczym. Tynk nakładać najpierw cienką warstwą i wyrównać. Włożyć do lodówki na godzinę. Nałożyć drugą warstwę nieco grubszą, wyrównać. Na brzeg polać cienkim strumieniem rozpuszczoną czekoladę i wbić kwiaty w tort. Dołożyć jadalne złoto. Tort schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiórki kokosowe Marakuja Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

3.5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Mini deser kokosowy z mango

To może cię zainteresować