Charlotte jabłkowo - begoniowe z cynamonem

5 (7 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Biszkopt orzechowy z masą twarogowo - cynamonową i musem z jabłek i begonii. Begonii, nie ma tu pomyłki i ekscentryczności. W Ameryce Środkowej begonie to przysmak, zarówno kwiaty jak i liście z łodygami. Smakują wyjątkowo, są lekko kwaskowe i aromatyczne. Teraz czas na porządki w ogródku i systematycznie wykopuję begonie.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt orzechowy:
    zmielone orzechy 70 g
    mąka pszenna 125 g
    proszek do pieczenia 5 g
    3 jajka
    cukier 100 g
    olej 45 ml
    woda 45 ml
    Nadzienie jabłkowe: czerwone jabłka 450 g
    czerwone begonie częściowo listkami i łodygami 50 g
    cukier 15 g
    sok z czerwonej porzeczki 350 ml
    mąka ziemniaczana 40 g
    Plastry jabłek: 2 spore czerwone jabłka
    sok z czerwonej porzeczki 750 ml
    Krem twarogowy : chudy twaróg 250 g
    półtłusty twaróg 250 g
    cukier 110 g
    cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka
    cynamon 1 łyżeczka
    mleko 150 ml
    żelatyna 2 łyżeczki
    śmietana 36 % 300 ml
    Dodatkowo: ubita śmietana 36 % z wanilią 150 ml
Wystaw ocenę:

5 (7 ocen)

Charlotte jabłkowo - begoniowe z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dwie blaszki 20 cm i jedna 16 cm. Spody wyłożone papierem.
    Biszkopt.
    Mąkę wymieszać z orzechami i proszkiem.
    Jajka z cukrem ubić na krem.
    Dolewać wodę zmieszaną z olejem, powoli mieszać.
    Teraz mieszając łyżką powoli wsypywać mąkę.
    Ciasto przelać do 3 blaszek.
    Piec w 175 C ok. 22-27 minut.
    Ostudzić.
    Nadzienie jabłkowe.
    Jabłka pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w średnią kostkę.
    Begonie opłukać i wymieszać z jabłkami.
    Gotować początkowo pod pokrywką do miękkości, ale żeby się nie rozpadły.
    100 ml soku wymieszać z mąką i cukrem.
    Pozostałe 250 ml zagotować.
    Ugotować kisiel, zdjąć z ognia i wmieszać jabłka.
    Do blaszki włożyć jeden 20 cm orzechowy blat, nałożyć jabłka, przykryć drugim 20 cm blatem.
    Dobrze schłodzić w lodówce.
    Sitko szerokości 21 cm i pojemności min 1,75 l, wyłożyć folią.
    Plastry jabłek.
    Z jabłek usunąć gniazda i pokroić w cienkie plasterki.
    Odstawić w saganku z sokiem na 1 godzinę.
    Potem doprowadzić do wrzenia i przestudzić.
    Sitko wyłożyć plasterkami jabłek.
    Krem twarogowy.
    Śmietanę ubić.
    Oba sery zmielić razem z cukrami.
    Żelatynę wymieszać z 3-4 łyżkami mleka.
    Resztę mleka wymieszać z cynamonem i doprowadzić do wrzenia.
    Zdjąć z ognia, dodać napęczniałą żelatynę, dobrze wymieszać i przestudzić.
    Porcjami dodawać masę twarogową.
    Na koniec bitą śmietanę.
    Do sitka przełożyć 1/3 masy serowej, przykryć blatem 16 cm, wyłożyć resztę kremu twarogowego.
    Część masy można zostawić, ja tak zrobiłam, bo miałam jej za dużo.
    Teraz ostrożnie położyć blaty z jabłkami.
    Zawinąć folią i dobrze schłodzić.
  • Charlotte 2. Po schłodzeniu odwinąć folię i obrócić ciasto na tacę.
    Górę udekorować pozostałym kremem twarogowym, dół bitą śmietaną.
    Można kroić.

Porady

Ps. Dla łatwiejszego krojenia ciasta plasterki jabłek można obrać ze skórki, ale i bez też jest nieźle.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Twaróg Orzechy Kwiaty jadalne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować