Tort piętrowy waniliowy z ciasteczkami z polewą. Tort serowy na zimno z owocami. Tort z polewą typu,drip-cake, wyszedł pyszny.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
-3 kg. sera waniliowego z wiaderek
-500 ml. śmietanki 30 %
-350 g. ciasteczek kulek w czekoladzie mlecznej
-100 g. posiekanej czekolady mlecznej
-brzoskwinie w syropie z 1 puszki
-250 g. borówki amerykańskiej
-2 op. żelatyny po 50 g.
-1 szklanka wody
Tort serowo-waniliowy z ciasteczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotować składniki, brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę.Czekoladę posiekać nożem, borówkę umyć i wysuszyć.Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą. Ostudzić do letniego.
2.Schłodzoną śmietankę, ubić z serem.Dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Dodać ciasteczka, brzoskwinie, czekoladę i borówkę. Szybko wymieszać i przelać do dwóch zabezpieczonych tortownic fi.27 i 21.Starać się żeby miały jednakowe wysokości tej masy.Wyrównać i schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.
3.Po schłodzeniu zdjąć obręcze z tortownic. Z dużej tortownicy torcik ułożyć na paterze. Mały torcik ułożyć na górze dużego.
4.polewa-Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance. Ostudzić do jeszcze płynnego i polać górę tortu, tak żeby spływała w formie soplów po bokach. Widoczny rant na dużym torcie, też oblać, tworząc efekt drip-cake.
5.rozetki-Śmietankę ubić z kremem w proszku. Przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną tylką i zrobić wokół rozetki. Tort przechowywać w lodówce.
Komentarze