Tort lalka Barbie

4.48 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Cudowny tort dla małej księżniczki ,która uwielbia lalki. Tort jest bardzo prosty w wykonaniu.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt makowy
    8 jajek (średnica tortownicy (26-28cm)
    8łyżek mąki pszennej
    duża łyżka mąki ziemniaczanej
    1 duża łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 SZKLANKI CUKRU

    Masa śmietanowa do środka:
    ok 0,5 litra śmietany 30-36%
    250g serka mascarpone
    8 łyżek cukru pudru
    2 opakowania śmietanfixu
    owoce (np.banany i maliny)

    krem dekoracyjny:
    400g masła 82%
    400 cukru pudru
    6 łyżek soku z cytryny

    barwniki spożywcze (kolory wg.uznania)
    dodatkowo:
    lalka
    folia spożywcza
    końcówka do zdobień M1
Wystaw ocenę:

4.48 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Tort lalka Desery

Tort lalka barbie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • biszkopt 2. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 40 minut. Po wystudzeniu z biszkopt przecinamy na 3 części.
    Z każdej części biszkopta wycinamy różnej wielkości okręgi od największego do najmniejszego tak aby złożyć suknie lalki (około 7-8 krążków)
  • śmietana 3. Krem śmietanowy:
    Kremówkę ubij razem z serkiem mascarpone, dodaj cukier puder i śmietanfix.
  • ZŁOŻENIE 4. Masą śmietanową przekładamy krążki biszkoptu dodając między warstwy owoce. Powtarzamy czynność do ukończenie masy i biszkoptu.Na koniec ostatni krążek dociskamy aby tworzył półkole sukienki. Schładzamy w lodówce. Po schłodzeniu ścinamy nadmiar wystającego biszkoptu tak aby sukienka nabrała kształtu. Na środku robię nożem nacięcie i wkładam lakę owiniętą do połowy folią spożywczą.
  • krem 5. Krem maślany: Miękkie masło ubij na puch dodaj cukier puder i miksuj przez 2-3 minuty. Na koniec dodaj sok z cytryny delikatnie miksując. Można dodać ulubiony aromat smakowy.
  • ZŁOŻENIE 6. Schłodzony tort dekorujemy kremem maślanym aby zakryć biszkopt. Sukienkę z kremu można zrobić w jednym kolorze np. różowym ,niebieskim itp. lub w cieniowanych kolorach.
    Jeśli chcemy cieniowany kolor to rem dzielę na 2 części i stopniowo barwię dodając jasny krem do kremu z barwnikiem. w ten sposób uzyskuję kolory od ciemnego do jasnego.
    Przekładam krem do worka cukierniczego z ozdobną końcówka np.o symbolu M1 i dekoruję tort zaczynając od dołu, aż po samą górę sukienki wykonując po 1,5 obrotu na jedną rozetkę. Cały tort schładzam w lodówce.

Porady

Polecam również do dekoracji sukienki krem maślany na jajkach http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/krem-maslany-do-dekoracji-ciast-i-babeczek#a3083246

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować