JESIENNY TORT CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWY

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Oto moja propozycja na pozytywne rozpoczęcie jesieni. Jedząc taki torcik nikomu nie będzie smutno, że lato się skończyło;) Czekoladowe ciasto z migdałami przełożone kremem z maskarpone i Nutelli. Bez dodatku mąki, dzięki czemu bezglutenowe. Polecam!

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • na ciasto:
    100 g gorzkiej czekolady
    100 ml mleka
    120 g masła lub margaryny
    4 jajka (oddzielone żółtka od białek)
    130 g cukru
    200 g migdałów
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    na krem:
     250 g serka maskarpone
    parę łyżek Nutelli (ilość wg uznania)

    do dekoracji:
    cukier puder
    gotowe dekoracje z czekolady  
    troche kremu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jesienny tort czekoladowo-migdałowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0qq9xes 1. Migdały zalej wrzątkiem, pozostaw na kilka minut, po czym obierz ze skórki i upraż przez kilka minut na suchej patelni. Zmiksuj bardzo drobno rozdrabniczem.
    Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
    W rondelku o grubym dnie (lub w kąpieli wodnej) rozpuść mleko z pokrojoną na kawałeczki czekoladą (ciągle mieszaj).
  • image-0yslfgf 2. Masło z cukrem utrzyj mikserem na puszystą masę, następnie dodawaj po jednym żółtku.
  • image-03kkf2e 3. Zmniejsz obroty miksera do minimum i dodaj roztopioną czekoladę.
  • image-1t8vdt4 4. Teraz dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.
  • image-1feoe53 5. Dodaj zmiksowane migdały. Dokładnie wymieszaj.
  • image-02jrqkg 6. Teraz mieszając delikatnie szpatułką dodaj ubite białka.
  • image-0lab7ms 7. Ciasto wylej do tortownicy o średnicy 24-26 cm (najlepiej ze zdejmowanym pierścieniem) wysmarowanej masłem i oprószonych mąką (ja dół wyścielam papierem, a boki smaruje).
  • image-25pbx2n 8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C
    przez ok. 45 minut. Poczekaj, aż wystygnie i delikatnie przekrój na dwa blaty.
  • image-1uj5hee 9. Przygotuj krem. Rozmiksuj serek maskarpone i dodawaj stopniowo Nutelle.
  • image-1tvw7x4 10. Przełóż tort kremem i udekoruj według uznania.
    Buon Appetito!

Porady

Jeśli nie masz czasu na obieranie i prażenie migdałów. Pomiń ten etap. Zmiksuj migdały ze skórką lub jeszcze szybciej, kup zmielone migdały;) Ciasto jest równie pyszne bez kremu posypane jedynie cukrem pudrem-to popularne włoskie ciasto zwane Caprese.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mascarpone Nutella Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować