Tort malinowo-cytrynowy

3.39 (23 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Delikatny orzeźwiający tort malinowo-cytrynowy sprawdzi się idealnie jako tort urodzinowy oraz jako deser do kawy lub herbaty.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:

    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

    Krem:

    900 ml śmietany 30%
    500 g serka mascarpone
    5 łyżek cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny

    Poncz:

    3/4 szklanki herbaty
    4 łyżki cytrynówki

    Lemon curd:

    1 jajko
    1 żółtko
    80g cukru
    40g masła
    skórka otarta z 1 cytryny
    sok wyciśnięty z 1 cytryny

    Dodatkowo:

    400 g świeżych malin
    3 łyżki cukru
    5 g żelatyny
    odrobina zimnej wody
    płatki ciemnej czekolady
    kilka plasterków cytryny
    150 g pokruszonych ciasteczek
    barwniki spożywcze
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

3.39 (23 ocen)

Tort malinowo-cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodawać cukier dalej ubijając. Następnie dodawać po kolei żółtka nie przerywając ubijania.

    Do uzyskanej masy wsypać przesiane suche składniki. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki, tylko do połączenia składników.
  • 2. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 35 minut lub do suchego patyczka.

    Gorące ciasto wyjąć z piekarnika a następnie z wysokości około 30 – 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Wystudzić w temperaturze pokojowej, przekroić na 4 blaty.
  • 3. Żelka malinowa:
    Około 300g malin z cukrem podgrzewać w garnuszku do zagotowania. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody do napęcznienia. Gdy żelatyna napęcznieje, zdjąć maliny z gazu i dodać żelatynę dokładnie mieszając do jej rozpuszczenia. Powstałą masę lekko przestudzić i przelać do rantu o średnicy ok. 20cm zabezpieczonego folią spożywczą, odstawić do lodówki do stężenia.
  • 4. Przygotować lemon curd. Otrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć z niej sok.
    Jajko, żółtko i cukier roztrzepać w garnuszku i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając. Po chwili dodać masło, skórkę i sok z cytryny. Podgrzewać cały czas mieszając do zgęstnienia kremu. Odstawić do ostygnięcia.
  • 5. Śmietankę 30% ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru oraz soku z cytryny . Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i krótko zmiksować.
    Połowę kremu odłożyć do otynkowania tortu. Pozostały krem podzielić na 3 części. Do jednej dodać 3/4 powstałego schłodzonego lemon curd i zmiksować po połączenia. Do drugiej części dodać pokruszone ciasteczka.
  • 6. Tort składać w rancie. Wyłożyć pierwszy blat biszkoptu, nasączyć, rozprowadzić masę z ciasteczkami. Przełożyć drugim blatem biszkoptu, nasączyć, rozprowadzić cieniutko 1/2 cześci kremu bez lemon curd, ułożyć żelkę malinową, posmarować pozostałą częścią kremu. Wyłożyć trzeci blat biszkoptu, nasączyć, przełożyć kremem cytrynowym, na wierzch posmarować pozostałym lemon curd. Wyłożyć ostatni blat biszkoptu, nasączyć.
    Tort w rancie odstawić na parę godzin do lodówki.
  • 7. Po kilku godzinach wyjąć tort z rantu, otynkować druga częścią kremu z bitej śmietany i mascarpone dowolnie zabarwioną. Za pomocą tylek i rękawa cukierniczego ozdobić tort z wierzchu kremem oraz pozostałymi malinami i plasterkami cytryny. Tort u dołu obsypać wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować