Beza pavlova z kremem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać cukier łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, ubijać jeszcze przez 2 minuty.
2.Piekarnik rozgrzać do 120 °C. Masę bezową wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dla ułatwienia można odrysować sobie okrąg. Bezę uformować łyżką unosząc jej boki do góry. Piec w temperaturze 100°C przez 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 90 °C i dalej suszyć przez 3 godziny. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i suszyć bezę przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
3.Przygotować krem: śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i soku z cytryny. Na koniec dodać serek mascarpone i zmiksować krótko do połączenia składników.
4.Krem wyłożyć na ostudzoną bezę, udekorować obficie owocami borówki, malin oraz kawałkami pomarańczy. Dla lepszego efektu ozdobić kwiatami - beza będzie cieszyć nie tylko kubki smakowe ale i oko.
Komentarze