Beza Pavlova z kremem i owocami

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Beza to idealny deser na każdą okazję. Chrupka na zewnątrz z delikatną pianką w środku podbije serce każdego łasucha.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Beza:
    4 białka
    200 g cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka soku z cytryny
    szczypta soli

    Krem:
    330 ml śmietanki 30 %
    250 g serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny

    Dodatkowo:
    50 g malin
    125 g borówki
    1/2 pomarańczy
    kwiatki do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Torty Beza Pavlova Tort bezowy

Beza pavlova z kremem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać cukier łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, ubijać jeszcze przez 2 minuty.
  • Beza 2. Piekarnik rozgrzać do 120 °C. Masę bezową wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dla ułatwienia można odrysować sobie okrąg. Bezę uformować łyżką unosząc jej boki do góry. Piec w temperaturze 100°C przez 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 90 °C i dalej suszyć przez 3 godziny. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i suszyć bezę przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  • 3. Przygotować krem: śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i soku z cytryny. Na koniec dodać serek mascarpone i zmiksować krótko do połączenia składników.
  • 4. Krem wyłożyć na ostudzoną bezę, udekorować obficie owocami borówki, malin oraz kawałkami pomarańczy. Dla lepszego efektu ozdobić kwiatami - beza będzie cieszyć nie tylko kubki smakowe ale i oko.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować