Kajmakowe tiramisu

5 (177 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Nie byłam bym sobą, gdybym nieco nie odmieniła tego słynnego tiramisu. Dodanie masy kajmakowej znaczącą zmieniło smak tego słynnego smakołyku. Poprzez dodanie kajmaku tiramisu nabrało nieco karmelowego smaku i zapachu. Sam deser pozostał jednak niezmiennie prosty i smaczny. Cała moja rodzina była zachwycona tym ciastem.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g biszkoptów kakaowych
    200 g masy kajmakowej
    200 g serka mascarpone
    200 ml śmietany 30%
    150 g cukru pudru
    100 ml wody
    30 g kawy rozpuszczalnej
    30 ml likieru amaretto
    30 g kakao
    20 g śmietanfixu
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery Tiramisu Kajmak Toffi

Kajmakowe tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaje cukier puder i śmietanfix. Miksuje. Dodaje serek mascarpone. Miksuję. Masę kajmakową lekko podgrzewam. Studzę. Dodaję do masy. Miksuję. W ciepłej wodzie rozpuszczam kawę. Odstawiam do wystudzenia. Dodaję likier amaretto. Mieszam. Na dnie szklanej formy układam pierwszą warstwę biszkoptów, które maczałam w kawie. Na biszkoptach układam 1/3 masy. Na masie układam kolejną warstwę biszkoptów maczanych w kawie. Ponownie układam 1/3 masy. Na masie układam ostatnią warstwę biszkoptów maczanych w kawie. Układam ostatnią warstwę kremu. Posypuję kakałem. Chłodzę w lodówce przez co najmniej sześć godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować